FMI a impus criterii de performanţă trimestriale pentru deficitul bugetar - surse

Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei, fiind fixate şi ţinte trimestriale, în condiţiile unor venituri bugetare anuale, fără sumele externe nerambursabile, de 166,72 miliarde lei şi a unor cheltuieli primare de 182,72 miliarde lei.

33 afișări
Imaginea articolului FMI a impus criterii de performanţă trimestriale pentru deficitul bugetar - surse

FMI a impus criterii de performanţă trimestriale pentru deficitul bugetar - surse

"Deficitul bugetar va fi monitorizat trimestrial, pe baza execuţiei în cash la nivelul bugetului consolidat. Autorităţile vor consulta FMI pentru măsuri corective în cazul unor scăderi ale veniturilor şi finanţărilor guvernamentale", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale, care citează documentele convenite de autorităţile române cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Fondul a stabilit criterii de performanţă privind deficitul bugetar pentru primele două evaluări, din iunie şi septembrie, respectiv un nivel de 12,13 miliarde lei la jumătatea anului şi de 17,63 miliarde lei la finele primelor nouă luni.

Deficitul stabilit pentru acest an, de 24,36 miliarde de lei, reprezentând 4,6% din PIB, se plasează uşor sub nivelul absolut al deficitului de anul trecut, de 24,65 miliarde lei.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va furniza date lunare pentru evaluarea situaţiei bugetare, inclusiv finanţările nete externe, creditele de la sistemul financiar intern, plăţile în avans din fondurile europene, solicitările Guvernului de fonduri europene, obligaţiile către Fondul Proprietatea încă neachitate, modificările soldului de titluri de stat, precum şi a altor finanţări.

Dacă diferenţele dintre deficitul bugetar consolidat şi criteriile de performanţă sunt mai mari de 200 milioane de lei în fiecare trimestru din acest an, precum şi cele care urmează să fie stabilite pentru 2010, la a doua revizuire, MFP va consulta experţii Fondului.

Veniturile la bugetul general consolidat sunt estimate la 79,72 miliarde lei la finele lunii iunie şi la 121,11 miliarde lei după primele nouă luni. Ţinta de venituri pentru întregul an, de 166,72 miliarde lei, este cu 5 miliarde mai mare decât nivelul veniturilor realizate anul trecut, excluzând granturile.

Pe partea de cheltuieli, ţintele indicative stabilite de FMI arată un nivel de 87,5 miliarde lei la jumătatea anului şi 132,35 miliarde lei la sfârşitul lunii septembrie. Ţinta pentru 2009, de 182,72 miliarde lei, este aproape similară cu nivelul cheltuielilor de anul trecut, de 182,41 miliarde lei.

De asemenea, garanţiile neguvernamentale acordate companiilor de stat şi sectorului privat nefinanciar vor fi limitate pe parcursul acestui an la 6 miliarde de lei (1,4 miliarde euro).

Fondul a stabilit şi limite pentru plăţile de la buget neachitate pe o perioadă mai mare de 90 de zile. Potrivit datelor FMI, la sfârşitul anului trecut existau angajamente neonorate de la buget care depăşeau scadenţa stabilită în valoare totală de 300 milioane lei.

Până la finele anului, autorităţile trebuie să reducă restanţele de acest gen cu 150 de milioane de lei, urmând pe parcursul lui 2010 acestea să fie eliminate.

În plus, Guvernul nu va acumula pe perioada programului restanţe mai mari de şapte zile pentru datoriile externe.

Surse ministeriale au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că la prima rectificare a bugetului de stat din acest an, care va fi operată în curând, veniturile vor fi revizuite în scădere cu 12,073 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi reduse cu 1,82 miliarde de lei, rezultând un deficit de 10,2 miliarde de lei.

Citeşte şi:

Guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie convenită cu FMI

Guvernul poate face ce vrea cu veniturile ce depăşesc înţelegerea cu FMI

România a convenit un acord cu FMI pentru 12,95 mld.euro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici