FMI acceptă o uşoară majorare a ţintelor trimestriale de deficit, păstrând obiectivul anual

Ţinta de deficit bugetar negociată cu FMI pentru al doilea trimestru al acestui an a fost stabilită la 14,5 miliarde de lei, cu 2,4 miliarde lei peste nivelul convenit iniţial, dar pentru finele anului s-a păstrat un deficit de 24,3 miliarde de lei, potrivit ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea.

20 afișări
Imaginea articolului FMI acceptă o uşoară majorare a ţintelor trimestriale de deficit, păstrând obiectivul anual

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea (Imagine: Mediafax Foto)

Pogea a precizat că, de altfel, ţintele de deficit au fost singurele clauze modificate în acordul cu FMI.

"Modificările care au apărut (în acord - n.r.) sunt trimestrializările deficitului bugetar", a spus Pogea.

Iniţial, Fondul a stabilit criterii de performanţă privind deficitul bugetar pentru primele două evaluări, din iunie şi septembrie, respectiv un nivel de 12,13 miliarde lei la jumătatea anului şi de 17,63 miliarde lei la finele primelor nouă luni, date publicate de MEDIAFAX la începutul lunii aprilie.

"Ţinând seama de situaţia din primul trimestru, cu evoluţia veniturilor şi cheltuielilor, am convenit cu FMI să modificăm în uşoară creştere limita privind deficitul bugetar de la finele primului semestru şi la nouă luni. Pentru finalul anului rămâne însă aceeaşi valoare iniţială", a explicat pentru MEDIAFAX secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice, Gheorghe Gherghina.

Noua ţintă de deficit pentru primele trei trimestre a fost majorată cu un miliarde de lei, la 18,6 miliarde lei.

Pogea a a arătat că în cazul în care ţintele trimestriale de deficit bugetar vor fi depăşite, guvernul va face o ajustare atât la nivelul cheltuielilor bugetare, cât şi al veniturilor.

Întrebat dacă Guvernul va face o nouă rectificare bugetară în situaţia neîncadrării în limitele convenite, ministrul a răspuns: "Categoric, dacă este cazul".

Pe de altă parte, Pogea a precizat că, în acordul cu Fondul nu există o prevedere "expresă" de majorare sau scădere a salariilor, ci de ajustare a cheltuielilor astfel încât deficitul bugetar să nu depăşească 4,6% din PIB la finele anului, respectiv 24,3 miliarde lei.

În urmă cu o săptămână, Pogea a anunţat că bugetul general consolidat a înregistrat în primele trei luni un deficit de 8,29 miliarde lei, respectiv 1,56% din PIB, pe fondul unor venituri în scădere cu 6,2% faţă de perioada similară a anului trecut şi a unor cheltuieli în creştere cu 14,2%, la 46 de miliarde lei.

Autorităţile române au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentanţii FMI asupra unui acord stand-by pe doi ani cu instituţia financiară pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici