FMI avertizează SUA să majoreze rapid plafonul de îndatorare

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat luni Statele Unite că trebuie să majoreze rapid plafonul de îndatorare şi să aducă datoriile sub control, pentru a proteja economia mondială.

273 afișări
Imaginea articolului FMI avertizează SUA să majoreze rapid plafonul de îndatorare

FMI avertizează SUA să majoreze rapid plafonul de îndatorare (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

FMI a constat într-un raport de evaluare a perspectivelor economiei americane că ritmul lent de redresare poate continua, cu unele ajustări fiscale, dar a notat că datoriile publice reprezintă un motiv de îngrijorare.

"Directorii din board-ul FMI au subliniat nevoia urgentă de creştere a limitei de îndatorare a guvernului federal, dar şi necesitatea unui acord cuprinzător referitor la un program pe termen mediu de consolidare a bugetului", se arată în raport.

Termenul limită până la care guvernul american mai are dreptul să se împrumute, 2 august, se apropie, dar congresmenii republicani şi democraţi au refuzat până acum să ajungă la un compromis pentru majorarea pragului de îndatorare, în prezent de 14.300 miliarde de dolari, şi în privinţa cheltuielilor publice şi a impozitelor.

Potrivit FMI, SUA trebuie să aplice din anul fiscal 2012, care va începe pe 1 octombrie, unele măsuri menite să aducă datoriile sub control, altfel riscă să îşi piardă credibilitatea.

"Strategia trebuie să includă economii în asistenţa medicală şi majorarea veniturilor, inclusiv prin fiscalitate", potrivit raportului.

FMI consideră că riscurile legate de perspectivele economice ale Statelor Unite sunt în creştere.

Aceste riscuri includ posibilitatea unei creşteri bruşte a dobânzilor sau retrogradarea ratingului suveran al SUA, dacă nu va avea loc un acord privind creşterea limitei de îndatorare şi un plan pe termen mediu pentru reducerea datoriilor.

"Aceste riscuri vor avea şi repercusiuni semnificative la nivel mondial, având în vedere rolul central al titlurilor americane de Trezorerie pe pieţele financiare internaţionale", a arătat Fondul.

Instituţia a avertizat pe de altă parte că "ajustarea bugetară excesivă" trebuie evitată, întrucât ar afecta cererea internă şi ar încetini dezvoltarea economică.

FMI anticipează într-un scenariu optimist că economia va avea, începând din 2012, un ritm de dezvoltare de circa 2-3/4-3%, care va duce la o creştere moderată a veniturilor şi la o reducere lentă a şomajului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici