FMI, CE şi BM au ajuns la un acord: Următoarea tranşă, după implementarea condiţionalităţilor

Misiunea FMI, CE şi BM a ajuns la un acord la nivel de experţi în ceea ce priveşte cea de-a şasea evaluare a acordului stand-by, iar următoarea tranşă va fi eliberată la mijlocul lunii ianuarie, dacă vor fi implementate condiţionalităţile convenite, a declarat şeful misiunii, Jeffrey Franks.

41 afișări
Imaginea articolului FMI, CE şi BM au ajuns la un acord: Următoarea tranşă, după implementarea condiţionalităţilor

FMI, CE şi BM au ajuns la un acord: Următoarea tranşă, după implementarea condiţionalităţilor (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"La nivel de experţi am ajuns la un acord în ceea ce priveşte evaluarea. Rezultatele la zi au fost bune şi am convenit asupra politicilor de la acest moment înainte. După ce ce condiţionalităţile vor fi implementate vom putea să solicităm aprobarea bordului la mijlocul lunii ianuarie, conform aşteptărilor noastre", a spus Franks.

Şeful misiuniii a arătat că ţintele pentru sfârşitul lunii septembrie au fost în linii mari atinse.

Franks a mai arătat că în pofida plăţii unei sume semnificative a arieratelor la finele lunii septembrie, comntinuă să se menţină presiuni semnificative pe partea de cheltuieli, în special la nivelul sectorului de sănătate.

La rândul său, Istvan Szekely, director de ţară pentru România la Comisia Europeană, a declarat că toate acţiunile pentru primirea următoarei tranşe de la executivul UE au fost îndeplinite.

"Am tras concluzia că acţiunile pentru primirea următoarei tranşe de la executivul UE au fost îndeplinite. De exemplu, adoptarea bugetului pe 2011 cu deficitul bugetar de 4,4% din PIB şi cu fondul de salarii în limita convenită, de 39 miliarde lei. Apoi adoptarea strategiei fiscale pe termen mediu este deja în Parlament", a spus Szekely.

El a adăugat că pentru 2011 se aşteaptă ca avansul economic să fie de 1,5%, iar inflaţia să intre în coridorul stabilit de BNR.

Următoarea tranşă de la Comisia Europeană este în valoare de 1,2 miliarde euro. Prima tranşă de la UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro, a fost acordată în luna iulie 2009, a doua, de un miliard de euro, în martie 2010, şi a treia, de 1,15 miliarde euro, în septembrie.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici