FMI: Economia Bulgariei va scădea cu 3,5% în acest an

Economia Bulgariei se va comprima cu 3,5% în acest an, iar guvernul va trebui să reducă din cheltuieli, ca răspuns la criza economică globală, şi să evite deficitul bugetar, a anunţat Fondul Monetar Internaţional (FMI).

18 afișări
Imaginea articolului FMI: Economia Bulgariei va scădea cu 3,5% în acest an

FMI: Economia Bulgariei va scădea cu 3,5% în acest an

Estimările Fondului indică prima scădere economică în Bulgaria din 1997, când o criză financiară severă a determinat falimentul unei treimi din băncile locale.

Estimările anterioare ale FMI prevedeau o creştere economică de 1% în 2009.

Instituţia a reiterat avertismentul că politica bugetară a Bulgariei pentru 2009 nu este destul de restrictivă, cu toate că autorităţile mizează pe un surplus de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), şi că guvernul va trebui să reducă din cheltuieli.

"Fără reducerea cheltuielilor s-ar putea ajunge la un deficit de 1% din PIB. Menţinerea unui surplus este importantă pentru păstrarea încrederii în moneda naţională", a declarat Bas Bakker, şeful unei misiuni FMI la Sofia, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că autorităţile bulgare s-au angajat să menţină prudenţa fiscală şi că FMI este încrezător că vor fi reduse în continuare cheltuielile.

FMI a confirmat că autorităţile bulgare nu i-au cerut sprijin financiar pentru a reuşi să facă faţă crizei economice.

Însă un număr tot mai mare de analişti consideră că Bulgaria ar putea fi următorul stat european care va cere ajutor Fondului, după Ungaria, Letonia, Serbia, România şi Polonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici