FMI nu este interesat de privatizarea termocentralelor, dar pune presiuni pentru vânzarea Electrica

FMI nu este foarte interesat ca România să înlocuiască termocentralele ineficiente cu unităţi noi prin privatizări, dar pune "o anumită presiune" pentru vânzarea companiei de stat Electrica, a declarat luni Alexandru Săndulescu, director în Ministerul Economiei.

369 afișări
Imaginea articolului FMI nu este interesat de privatizarea termocentralelor, dar pune presiuni pentru vânzarea Electrica

FMI nu este interesat de privatizarea termocentralelor, dar pune presiuni pentru vânzarea Electrica (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"În privinţa privatizărilor, constatăm cu regret că FMI nu este foarte interesat în privatizările termocentralor cu costuri mari, astfel încât să le înlocuim cu altele eficiente. Există în schimb o anumită presiune pentru privatizarea Electrica cu investitor strategic", a afirmat Săndulescu într-o conferinţă de presă.

El spune că societăţile energetice de stat nu pun presiune pe costurile suportate de clienţi, spre deosebire de companiile private.

"Ce am realiza cu asta (cu privatizarea Electrica - n.r.)? Ar dispărea comparaţia dintre companiile de stat cu cele private. Avem multe reclamaţii referitoare la companii care şi-au eficientizat costurile pentru obţinerea de profituri", a adăugat Săndulescu.

Electrica are activităţi de distribuţie şi furnizare a electricităţii şi este controlată de Ministerul Economiei. Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica în intervalul 2004 - 2007, acestea fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel (Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud) şi cehii de la CEZ (Oltenia),

Totodată, FMI insistă pentru privatitarea Complexului Energetic Oltenia, companie a cărei înfiinţare a fost aprobată de Guvern în 12 octombrie, prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Complexului Energetic Turceni, Complexului Energetic Craiova şi Complexului Energetic Rovinari.

În şedinţa Guvernului din 12 octombrie a fost aprobată şi crearea Complexului Energetic Hunedoara, care va fi format din termocentralele Paroşeni şi Mintia şi minele considerate viabile ale Companiei Naţionale a Huilei.

Crearea celor două companii energetice este inclusă şi în ultima scrisoare de intenţie încheiată de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul misiunii de evaluare din iulie-august.

Potrivit angajamentelor Guvernului faţă de FMI, complexurile energetice ar urma să fie privatizate până la sfârşitul lunii iunie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici