FMI nu exclude suplimentarea sprijinului financiar acordat Greciei, dacă va fi nevoie

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu exclude suplimentarea sprijinului financiar acordat Greciei, dacă va fi nevoie, pentru a ajuta statul elen să evite o eventuală intrare în incapacitate de plată, potrivit unei surse apropiate situaţiei, citată de Wall Street Journal.

22 afișări
Imaginea articolului FMI nu exclude suplimentarea sprijinului financiar acordat Greciei, dacă va fi nevoie

FMI nu exclude suplimentarea sprijinului financiar acordat Greciei, dacă va fi nevoie (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

FMI, statele Uniunii Europene (UE) şi Banca Centrală Europeană au stabilit în luna mai un pachet de salvare de 110 miliarde de euro pentru Grecia, pe o durată de trei ani. În schimbul acestuia, Atena s-a angajat să introducă măsuri stricte de austeritate.

"În pofida sprijinului substanţial de care Grecia a beneficiat până acum, nu este exclus un acord adiţional cu FMI după expirarea celui actual, de trei ani", a afirmat sursa.

FMI şi alţi creditori internaţionali nu vor lăsa Grecia să intre în faliment dacă nu va reuşi să recâştige încrederea investitorilor, chiar dacă respectă condiţiile acordului de asistenţă financiară.

Grecia depinde aproape integral de finanţările primite de la Fond şi UE. Atena nu poate apela la pieţele financiare internaţionale, deoarece costurile împrumuturilor sunt extrem de ridicate.

"FMI se aşteaptă, însă, ca Grecia să revină pe pieţe anul viitor, în condiţii normale. Astfel, Fondul apreciază că nu va fi nevoie de un nou pachet de finanţare", a menţionat sursa.

Analiştii pieţelor financiare se tem că, în pofida reasigurărilor Atenei, Grecia va intra în incapacitate de plată din cauza datoriilor, în cazul în care costul împrumuturilor rămâne la un nivel exagerat de mare după expirarea acordului de finanţate UE/FMI, în 2012. Statul elen se confruntă cu datorii de 300 de miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici