FMI va amâna pentru ianuarie acordarea celei de-a treia tranşe a creditului - surse

FMI va amâna pentru ianuarie, aproape sigur, acordarea celei de-a treia tranşe, de circa 1,5 miliarde euro, din împrumutul pentru România, au declarat mai multe surse apropiate discuţiilor purtate între delegaţia Fondului şi oficialii români.

15 afișări
Imaginea articolului FMI va amâna pentru ianuarie acordarea celei de-a treia tranşe a creditului - surse

FMI va amâna pentru ianuarie acordarea celei de-a treia tranşe a creditului - surse (Imagine: Mediafax Foto)

"Cel mai probabil tranşa va fi amânată, se pare pentru ianuarie, astfel încât bugetul pentru 2010 să fie stabilit şi aprobat în Parlament. Cea mai importantă problemă este rezolvarea aspectelor politice", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, nu doar bugetul reprezintă o problemă, ci şi toate măsurile aferente construcţiei bugetare de anul viitor, care presupun ori disponibilizări de personal din sectorul public, ori majorări de taxe.

"FMI înţelege că într-o perioadă electorală niciun partid nu va dori să-şi asume public astfel de măsuri. Programul este în parametri, dar aprobarea tranşei va fi amânată cu cel mult o lună", au spus sursele citate.

Şeful misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, că România a îndeplinit aproape toate condiţiile tehnice stabilite în acordul stand-by pentru luna septembrie, poate cu excepţia unei singure ţinte. Conform surselor, Franks s-a referit la problema arieratelor.

Printre condiţiile impuse de FMI se numără adoptarea legilor salarizării unice, pensiilor şi responsabilităţii fiscale.

Reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale vor susţine vineri o conferinţă de presă, în care vor prezenta concluziile preliminare ale evaluării acordului. Iniţial, misiunea FMI trebuia să se încheie luni. Conform surselor, se pare că Franks va pleca vineri din România.

Parlamentul a adoptat, miercuri, o hotărâre prin care solicită Executivului să prezinte, în cel mai scurt timp, prin derogare de Legea 90/2001 de organizare şi funcţionare a Guvernului, proiectul bugetului de stat şi proiectul bugetului asigurărilor sociale pe anul 2010.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, că propunerea Parlamentului ca actualul guvern interimar să prezinte bugetul nu este o soluţie, "pentru că nu este legală".

"Soluţia adoptată de Parlament ca Guvernul interimar să prezinte bugetul nu mi se pare o soluţie, pentru că nu e legală. Trebuie modificată Legea răspunderii ministeriale, dar nu asta e singura problemă pe care o avem. Avem Legea pensiilor, care e condiţie de Fond pentru tranşă şi avem Legea răspunderii fiscale. Nu ştiu ce derogare de la lege ar putea să dea Parlamentul", a spus Băsescu.

El a apreciat situaţia dificilă ca efect al "excesului de autoritate al Parlamentului, care a ţinut să trântească două guverne la interval de 30 de zile, cu o motivaţie extrem de inconsistentă".

"Nu poţi să ceri unui guvern pe care l-ai trântit, l-ai adus în situaţia de interimar, să-i ceri acum să facă bugetul", a mai spus şeful statului.

Delegaţia FMI se află în România pentru a doua evaluare a acordului de finanţare.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici