FMI va revizui în urcare estimările privind avansul economic al României în 2008

Fondul Monetar Internaţional va revizui în urcare estimările privind creşterea economică a României în acest an, după avansul record de 8,2% al Produsului Intern Brut (PIB) din primul trimestru, dar a anunţat că îşi va menţine prognoza pentru un ritm mai lent în 2009.

13 afișări
Imaginea articolului FMI va revizui în urcare estimările privind avansul economic al României în 2008

FMI va revizui în urcare estimările privind avansul economic al României în 2008

"Cele mai recente date au arătat o creştere economică puternică şi echipa FMI îşi va revizui prognoza privind avansul PIB în 2008, faţă de cifrele estimate în aprilie", a declarat reprezentantul Fondului în regiune, Juan Jose Fernandez-Ansola.

Noua prognoză va anticipa noi creşteri puternice în 2008, urmate de un declin al avansului în 2009, a adăugat oficialul.

După consultările din luna aprilie cu autorităţile, FMI a anticipat o creştere economică de 5,5% în 2008, urmată de un avans de 4,7% anul viitor, faţă de 6% în 2007.

Instituţia a arătat atunci că o potenţială cauză a unui eventual declin al ritmului avansului PIB ar fi efectele întârziate ale tensiunilor din economia globală.

Ansola a mai spus că o creştere puternică se va reflecta în presiuni asupra preţurilor de consum, care vor rămâne semnificative, iar atingerea ţintelor inflaţioniste va continua să fie un obiectiv greu de atins pentru banca centrală a României.

Creşterea preţurilor de consum a încetinit în aprilie la 0,52%, comparativ cu 0,67% în luna anterioară, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,62%, nivel apropiat de maximul ultimilor doi ani.

Analişti economici şi Banca Naţională a României au prognozat o rată anuală a inflaţiei de 6% pentru 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici