FMI: Vom veni în România când autorităţile vor fi pregătite

Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu a fixat o dată pentru o nouă misiune la Bucureşti, dar este gata să trimită oficialii atunci când şi autorităţile locale vor fi pregătite, a declarat, marţi, reprezentantul FMI în România, Tony Lybek.

33 afișări
Imaginea articolului FMI: Vom veni în România când autorităţile vor fi pregătite

FMI: Vom veni în România când autorităţile vor fi pregătite (Imagine: Mediafax Foto)

"Nu numai FMI, dar nici Comisia Europeană nu a fixat date pentru următoarele misiuni. Vom fi gata când sunteţi şi voi gata", a afirmat Lybek, precizând că atunci când spune "noi" se referă la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

El a precizat că autorităţile au întârziat implementarea anumitor măsuri fiscale convenite în luna august, din anumite motive.

"Ţinta de deficit bugetar stabilită în cadrul programului economic este de 7,3% din PIB şi presupun că autorităţile vor face tot ce este posibil pentru atingerea acestui nivel", a continuat oficialul FMI.

El a menţionat că situaţia privind deficitul bugetar s-a îmbunătăţit comparativ cu cea din timpul misiunii FMI la Bucureşti.

"Cred că situaţia arată mai bine acum. Când misiunea a fost la Bucureşti a arătat că estimează că dezechilibrul se va plasa la 7,8% din PIB în acest an, dar au existat unele îmbunătăţiri. Sperăm că autorităţile pot atinge acest obiectiv", a explicat Lybek.

În ceea ce priveşte ţinta de deficit bugetar stabilită pentru anul viitor, oficialul FMI a indicat că obiectivul de 5,9% din PIB este "destul de ferm", în contextul în care cererea externă se îmbunătăţeşte comparativ cu ceea ce s-a anticipat.

"Nivelul de deficit bugetar este şi destul de mare. Am fost destul de flexibili pentru că nu vrem să exacerbăm situaţia economică", a menţionat Lybek.

El a adăugat că FMI încearcă că găsească un echilibru între aducerea deficitului bugetar la un nivel sustenabil, finanţarea acestui dezechilibru la rate rezonabile şi faptul că nu se vrea exacerbarea efectelor crizei prin măsurile implementate.

Întrebat care este probabilitatea ca o misiune a Fondului să sosească în România până la finele anului, Lybek a declarat că nu crede că este corect să se discute despre probabilităţi.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici