FMI vrea reforme profunde şi investiţii private în companiile de stat din energie şi transporturi

Restructurarea companiilor de stat din energie şi transporturi reprezintă cea mai mare provocare pentru susţinerea creşterii economice, aceste societăţi având nevoie şi de investiţii private pentru că Guvernul nu va avea suficiente resurse, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

45 afișări
Imaginea articolului FMI vrea reforme profunde şi investiţii private în companiile de stat din energie şi transporturi

FMI vrea reforme profunde şi investiţii private în companiile de stat din energie şi transporturi (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

"Cea mai dificilă provocarea privind creşterea este aceea de a implementa reforme profunde în companii de stat: eneregia şi trasnsporturilor. În absenţa unor investiţii masive în energie în anii următori România nu va putea creşte rapid. Va fi nevoie de mai multă participare privată pentru că statul nu are bani. Companiile energetice ineficiente trebuie eficientizate prin restructurare şi cadrul de reglementare trebuie reformat pentru a asigura concurenţă şi preţuri realiste. Trebuie acordată atejnţie şi protejării consumatorilor vulnerabili şi a anagajaţilor din aceste companii", a spus Franks la prezentarea concluziilor cele de-a şaptea misiuni comune FMI, CE, Banca Mondială.

Şeful misiunii FMI a explicat că sectorului transporturilor este important pentru creşterea economidcă pentru că acesta va permite productorilor să-şi transporte eficient produsele către pieţe din Roâmnia şi din lume.

"Ca şi în domeniul energiei, firmele de stat de transport sunt subcapitalizate şi netehnologizate, nu fac faţă concurenţei (...) Trebuie restructurare şi trebuie atras capital privat în completarea fiondurilor de la UE", a adăugat Franks.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici