FMI: Zona euro are nevoie rapid de o uniune bancară, ca soluţie de supravieţuire

Criza continuă să ameninţe supravieţuirea zonei euro, în pofida progreselor realizate la ultimul summit european, potrivit FMI, care pledează pentru realizarea rapidă a uniunii bancare şi cere Băncii Centrale Europene (BCE) să acţioneze.

546 afișări
Imaginea articolului FMI: Zona euro are nevoie rapid de o uniune bancară, ca soluţie de supravieţuire

FMI: Zona euro are nevoie rapid de o uniune bancară, ca soluţie de supravieţuire (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În pofida deciziilor politice majore, pieţele financiare continuă să fie supuse unor tensiuni puternice în anumite părţi ale zonei euro, ceea ce pune sub semnul întrebării însăşi existenţa uniunii monetare", a avertizat FMI în raportul anual referitor la zona euro.

În raport se arată că "legăturile negative între finanţele statelor, bănci şi economie sunt mai puternice ca niciodată".

FMI consideră că pentru remedierea situaţiei este prioritară realizarea uniunii bancare la nivelul zonei euro, cu o supraveghere comună care să fie încredinţată BCE, garantarea comună a depozitelor şi o autoritate însărcinată cu administrarea băncilor problemă.

Potrivit Fondului, progresele realizate la summitul din 28-29 iunie sunt binevenite, dar măsurile trebuie accelerate.

"Agravarea crizei sugerează să nu sunt tratate cauzele profunde. O acţiune convingătoare şi concertată pentru completarea uniunii economice şi monetare poate stopa declinul încrederii în regiune", se arată în raport.

În această privinţă, FMI consideră că mecanismul comun de garantare a depozitelor şi fondul de administrare a băncilor în lichidare, doi piloni ai uniunii bancare, ar trebui să fie finanţate nu doar de sectorul bancar, dar şi prin resurse furnizate de guverne şi BCE.

FMI susţine totodată şi aplicarea unor măsuri de relansare a creşterii economice.

Fondul a publicat în această săptămână previziuni privind creşterea economică la nivel mondial, pentru zona euro anticipând un avans de 0,3% în acest an în timp ce pentru 2013 a revizuit prognoza de la 0,9% la 0,7%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici