FNSA: Teodorovici nu ştie ce este administraţia publică locală, declaraţia lui este aberantă

Declaraţia ministrului de Finanţe despre administraţia publică locală este aberantă şi arată că nu ştie ce înseamnă acest domeniu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, Valer Suciu, amintind că se strâng deja semnături pentru grevă.

750 afișări
Imaginea articolului FNSA: Teodorovici nu ştie ce este administraţia publică locală, declaraţia lui este aberantă

FNSA: Teodorovici nu ştie ce este administraţia publică locală, declaraţia lui este aberantă (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că se gândeşte la o reformă a administraţiei publice, arătând că ar trebui să plece din sistem cei aproximativ 20 la sută de angajaţi care sunt ineficienţi în posturile pe care le ocupă.

"Este o declaraţie destul de aberantă, pentru că dânsul cred că nu ştie ce este administraţia publică locală. Dacă vrea reducere, atunci să se ducă să facă reformă în administraţia centrală, pentru că cei din administraţia locală sunt singurii care produc. Deci acesta este sectorul de activitate care produce şi el aici vrea să facă reduceri de personal? Este o declaraţie haotică, aberantă", a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA).

Valer Suciu a precizat că declaraţia ministrului Finanţelor este cu atât mai nepotrivită cu cât domenii întregi se confruntă de ani de zile cu deficit de personal, această situaţie fiind în asistenţă socială, la impozite şi taxe locale sau la urbanism.

"Este nevoie de personal, la o comună cu 10 salariaţi, dacă tai 20 la sută înseamnă că dai afară doi şi mai rămâi cu opt oameni. Sunt declaraţii aberante", a mai spus liderul sindical.

În opinia preşedintelui FNSA, numărul de personal ar trebui reglat în fiecare sector de activitate, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de problematicile existente, iar astfel de calcule nu se pot face procentual.

Valer Suciu a mai spus că astfel de decizii nu pot fi luate fără acordul sindicatelor şi a amintit că sindicatele din administraţie publică au demarat deja procesul de strângere de semnături în vederea declanşării grevei generale.

"Noi strângem semnături pentru greva generală. Păi nu vă daţi seama că sare în aer toată administraţia dacă s-ar întâmpla aşa ceva? În plan local, Consiliul Local şi primarul fac regula, nu ministrul de Finanţe", a mai spus Suciu.

Ministrul de Finanţe a declarat, la Digi 24, că sectorul bugetar este încărcat artificial şi ineficient, iar circa 20 la sută din actuala administraţie publică este ineficientă în posturile pe care le ocupă.

"Sunt oameni (în administraţia publică, n.r.) care se sacrifică - vieţile, familiile, timpul liber. Sunt oameni care nu petrec doar opt ore pe zi la serviciu. Sunt oameni care stau 10-12-14 ore pe zi. Nu spun că fac toţi asta. Sunt foarte mulţi din sistemul de stat care la ora - nu la 4.00, poate chiar mai devreme - au spart uşa. Iar dacă stau la serviciu, poate o oră-doar alocă pentru ceea ce fac ei la serviciu. Ei, aceştia trebuie să plece din administraţie", a arătat Teodorovici.

El a spus că şi-ar dori ca Ministerul Finanţelor să coordoneze toate direcţiile economice ale celorlalte ministere, întrucât funcţionarii de aici dezinformează coordonatorii de credite, iar miniştrii vin ulterior să ceară "bazaconii".

"De ce nu, oare, putem noi să facem, la nivel de administraţie publică centrală chiar, ca unele funcţii-suport să fie concentrate într-un singur loc? De ce fiecare minister trebuie să aibă direcţia sa de resurse umane? De ce să nu fim noi mai moderni decât şi alte state membre sunt, poate, la nivel european? De ce să ţin fiecare direcţie economică, să spunem, în fiecare minister? Nu, ele trebuie să fie concentrate în Ministerul de Finanţe - şi asta e o intenţie pe care o am foarte clară - de a aduce toate direcţiile economice şi de buget din ministere să depindă - adică să fie acolo localizate, dar să fie subordonate Ministerului Finanţelor", a mai spus Eugen Teodorovici.

Ministrul a precizat că îşi permite să fie un aspru critic al administraţiei, pentru că o cunoaşte bine din interior, întrucât şi-a petrecut viaţa în domeniul public, în care lucrează din 1991.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici