Ford va investi 1,2 mld. euro pentru proiectul din Craiova

Ford va investi 1,2 miliarde euro pentru proiectul din România şi a solicitat BEI un împrumut de 600 milioane euro, sumă din care 400 milioane de euro vor fi alocate direct uzinei de la Craiova, iar restul, indirect, în centrul de cercetare şi dezvoltare al Ford Europa din Germania.

40 afișări
Imaginea articolului Ford va investi 1,2 mld. euro pentru proiectul din Craiova

Ford va investi 1,2 mld. euro pentru proiectul din Craiova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Astfel, suma de 200 de milioane de euro din creditul de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), aflat în prezent în analiza instituţiei financiare, va merge la centrul din Germania, banii fiind însă folosiţi exclusiv pentru proiectele auto de la Craiova, a declarat agenţiei MEDIAFAX Nadia Crişan, reprezentantul Ford România.

Restul de 600 de milioane de euro, până la suma de 1,2 miliarde de euro, va reprezenta contribuţia directă a Ford Europa.

"Împrumutul pe care Ford l-a solicitat de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) este de 600 de milioane de euro, dintre care 400 de milioane reprezintă investiţii directe la Craiova, iar restul de 200 de milioane sunt investiţi în cercetare şi dezvoltare în Germania, exclusiv pentru pentru proiectele auto din România", a arătat Crişan.

Ea a reamintit că investiţiile directe de la Craiova la care Ford Europa s-a angajat prin contractul de privatizare sunt de 675 de milioane de euro şi a precizat că această sumă include cele 400 de milioane de euro pe care constructorul le va contracta de la BEI.

Statul român va garanta instituţiei de finanţare europene 80% din suma pe care Ford o va investi direct în România (400 de milioane de euro - n.r.), adică 320 de milioane de euro, potrivit reprezentantului Ford.

"Proiectul va contribui la dezvoltarea industriei auto din regiune, la îmbunătăţirea competitivităţii şi va sprijini dezvoltarea furnizorilor locali. De asemenea, va contribui la stabilizarea locurilor de muncă pentru 3.900 de angajaţi şi va crea noi posturi", se arată într-un anunţ al BEI.

Potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX, Ministerul Finanţelor Publice va iniţia, până la sfârşitul lunii martie, un proiect de lege pentru ratificarea acordului de garanţie pentru 400 milioane de euro împrumutaţi de Ford de la BEI.

Principalele aspecte care urmează să fie încheiate până la finele primului trimestru sunt ratificarea acordului de garanţie, sursele de rambursare ale împrumutului şi modalitatea de aprobare a amendamentelor, reiese din documentul citat.

Ministerul Finanţelor a anunţat deja că sprijină implicarea BEI în România pentru susţinerea industriei auto, în conformitate cu deciziile luate la nivelul Uniunii Europene.

Ford va începe în acest an la Craiova producţia vehiculului comercial uşor Transit Connect, iar de anul viitor constructorul va fabrica exclusiv în uzina din România un nou model de clasă mică, care se va alătura lui Transit Connect. Ulterior, în 2011-2012, Ford va începe să producă la Craiova un vehicul comercial de clasă medie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici