FOTO | Mediafax Talks About, o radiografie a IMM-urilor - Oamenii de afaceri sunt creativi şi optimişti, dar le lipseşte cultura antreprenorială

Care sunt rezultatele finanțărilor acordate pentru înființarea IMM? De ce antreprenorii români nu au un plan de afaceri? Există școli și manuale pentru antreprenoriat, dar cât de extinsă este această experiență și care sunt rezultatele? Acestea sunt câteva întrebări la care participanţii au încercat să răspundă la cea de-a zecea ediţie a conferinţelor dedicate IMM-urilor, organizată de MEDIAFAX, marţi, 5 septembrie.

539 afișări
Imaginea articolului FOTO | Mediafax Talks About, o radiografie a IMM-urilor - Oamenii de afaceri sunt creativi şi optimişti, dar le lipseşte cultura antreprenorială

Mediafax IMM: Oamenii de afaceri sunt creativi şi optimişti, dar le lipseşte cultura antreprenorială

Întreprinzătorii români se descurcă relativ bine în hăţişul legislativ şi fiscal, sunt creativi şi optimişti, dar multora le lipseşte gândirea strategică şi cultura antreprenorială, au remarcat participanţii la cea de-a zecea ediţie a conferinţelor dedicate IMM-urilor, organizată marţi de MEDIAFA

În timp ce reprezentanţii băncilor consideră că acum este momentul propice pentru lansarea în afaceri, apreciind creativitatea întreprinzătorilor, consultanţii şi liderii asociaţiilor antreprenoriale arată că mediul economic este încă ostil, lipsit de stabilitate şi predictibilitate. Cu toţii sunt însă de acord că există o nevoie din ce în ce mai acută de cultură antreprenorială şi subliniază necesitatea organizării unui învăţământ de specialitate.

Mirela Iovu, vicepreşedinte al CEC Bank, a declarat că mediul de afaceri este în această perioadă favorabil pentru lansarea în afaceri, chiar dacă există încă unele provocări care îngreunează accesul IMM-urilor la finanţări. „Solul pe care se însămânţează afacerile este, acum, deosebit de fertil, drumul spre succes este mai uşor de parcurs şi cred că nu există bancă să nu aibă în portofoliu produse şi servicii dedicate întreprinderilor mici şi mijlocii”, a spus Mirela Iovu. „Desigur, nu ne îmbătăm cu apă rece, sunt încă multe dificultăţi care stau în calea antreprenorilor, dar experienţa noastră, de aproape 10 ani în finanţarea IMM-urilor, ne arată că perioada actuală este mult mai favorabilă lansării în afaceri faţă de perioadele anterioare”, a mai spus oficialul CEC Bank.

Însă cele mai multe dintre firmele nou-înfiinţate în ultimii ani sunt foarte mici, a remarcat Dana Demetrian, vicepreşedinte al Băncii Comerciale Române. „Uitaţi-vă pe datele de la Registrul Comerţului, o să vedeţi că majoritatea firmelor noi sunt foarte mici, au talia sub 100.000 de euro. Asta poate să se interpreteze şi ca o lipsă de bani, de capital pentru pornire, dar şi ca o nevoie acută de cultură antreprenorială. România are nevoie să genereze cultură antreprenorială la nivel basic”, a spus Dana Demetrian.

De cealaltă parte, preşedintele Consiliului Naţional al IMM, Florin Jianu, a prezentat un studiu din care reiese că tinerii preferă să se lanseze în afaceri, dar mulţi nu au pregătirea necesară, astfel că se conturează necesitatea de a introduce antreprenoriatul ca disciplină în învăţământul preuniversitar. „Să ne amintim modelul matematicianului Grigore Moisil, care a înfiinţat liceele de informatică. Dacă astăzi România are un sector IT performant la nivel mondial este pentru că are, încă din anii 70, aceste licee de informatică. La fel am putea avea performanţe şi în mediul de afaceri, dacă am avea licee de antreprenoriat”, a spus Florin Jianu.

În fine, referindu-se la regimul legislativ, consultantul fiscal Daniel Pană, Tax Director la compania KPMG, a arătat că stabilitatea şi predictibilitatea sunt definite, oficial, ca un termen cu durata de un an. „Termenul de predictibilitate este prevăzut clar în legislaţia fiscală, dar este definit ca o perioadă de un an în care se menţin reglementările. Atât durează oficial stabilitatea, un an. Dar este evident că nicio firmă nu-şi face business-planuri doar pe un an. Astfel că antreprenorii trebuie să facă acest efort de a lua în calcul elementul imprevizibil al schimbărilor din regimul fiscal”, a spus Daniel Pană.

Declaraţiile COMPLETE din cadrul conferinţei Mediafax Talks About 

Daniel Pană, KPMG: Oficial, în legislaţia fiscală, stabilitatea şi predictibilitatea durează un an

Legislaţia fiscală defineşte stabilitatea şi predictibilitatea ca un terrmen cu durata de un an, a declarat marţi Daniel Pană, Tax Director în cadrul companiei de consultanţă şi management KPMG.

„Termenul de predictibilitate este prevăzut clar în legislaţia fiscală, dar este definit ca o perioadă de un an în care se menţin reglementările. Atât durează oficial stabilitatea, un an. Dar este evident că nicio firmă nu-şi face business-planuri doar pe un an. Astfel că antreprenorii trebuie să facă acest efort de a lua în calcul elementul imprevizibil al schimbărilor din regimul fiscal”, a spus Daniel Pană, în deschiderea celei de-a zecea ediţii a conferinţelor dedicate IMM-urilor, organizată de MEDIAFAX.

Consultantul a identificat ca elemente pozitive în actuala legislaţie fiscală reducerea la 5% a impozitului pe dividende şi eliminarea a 102 taxe, din luna februarie 2017, punctând însă ca factori perturbatori discuţiile pe marginea impozitului pe gospodării, la începutul anului, şi intenţia Guvernului de a introduce plata defalcată a TVA, discutată în prezent.

De asemenea, reprezentantul KPMG a mai arătat că „între suma estimată că se va încasa din TVA şi suma efectiv colectată există un ecart de 7 miliarde de lei, care provine şi din evaziunea fiscală, dar şi din partea de TVA declarată şi neplătită”.

Alexandru Petrescu: „Prima Casă” e într-o decelerare, Fondul de Garantare se va concentra pe IMM-uri

Directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), Alexandru Petrescu, a declarat marţi că programul „Prima Casă” reprezintă 70% din veniturile instituţiei, dar această proporţie va fi redusă în vederea susţinerii mai consistente a finanţării pentru firmele mici.

„Aproximativ 70% din veniturile Fondului vin din programul Prima Casă şi 18% vin dintr-un program finanţat din surse europene, derulat în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, şi doar 12% vine din zona IMM-urilor. Astfel, ceea ce noi trebuie să facem, în special în perspectiva planului Ministerului Finanţelor, care duce programul Prima Casă într-o decelerare, într-o reducere în următorii trei ani, este să ne întoarcem cu faţa către IMM-uri”, a spus Alexandru Petrescu, în deschiderea celei de-a zecea ediţii a conferinţelor dedicate IMM-urilor, organizată de MEDIAFAX.

Alexandru Petrescu, fost ministru pentru IMM şi Mediul de Afaceri, a mai menţionat că la sfârşitul primului semestru FNGCIMM acordase garanţii de 300 de milioane de lei, faţă de 258 de milioane de lei în acelaşi interval din 2016, şi se are în vedere regândirea portofoliului de garanţii.

Dana Demetrian, BCR: Cele mai multe firme noi sunt foarte mici, având talia sub 100.000 de euro

Cele mai multe dintre firmele nou-înfiinţate în ultimii ani sunt foarte mici, a remarcat marţi Dana Demetrian, vicepreşedinte al Băncii Comerciale Române, arătând că în mediul de afaceri se manifestă o nevoie acută de cultură antreprenorială.

Uitaţi-vă pe datele de la Registrul Comerţului, o să vedeţi că majoritatea firmelor noi sunt foarte mici, au talia sub 100.000 de euro. Asta poate să se interpreteze şi ca o lipsă de bani, de capital pentru pornire, dar şi ca o nevoie acută de cultură antreprenorială. România are nevoie să genereze cultură antreprenorială la nivel basic”, a spus Dana Demetrian, în deschiderea celei de-a zecea ediţii a conferinţelor dedicate IMM-urilor, organizată de MEDIAFAX.

Oficilul Băncii Comerciale Române a precizat că BCR şi-a trasat ca „un angajament” parteneriatul pe termen lung cu firmele pe care le finanţează.

Mirela Iovu, CEC Bank: „Solul” pe care se însămânţează afacerile este, acum, deosebit de fertil

Mirela Iovu, vicepreşedinte al CEC Bank, a declarat, marţi, că mediul de afaceri este în această perioadă favorabil pentru lansarea în afaceri, chiar dacă există încă unele provocări care îngreunează accesul IMM-urilor la finanţări.

„Solul pe care se însămânţează afacerile este, acum, deosebit de fertil, drumul spre succes este mai uşor de parcurs şi cred că nu există bancă să nu aibă în portofoliu produse şi servicii dedicate întreprinderilor mici şi mijlocii”, a declarat Mirela Iovu în deschiderea celei de-a a zecea ediţii a conferinţelor dedicate IMM-urilor, organizată de MEDIAFAX.

„Desigur, nu ne îmbătăm cu apă rece, sunt încă multe dificultăţi care stau în calea antreprenorilor, dar experienţa noastră, la CEC Bank, de aproape 10 ani în finanţarea IMM-urilor, ne arată că perioada actuală este mult mai favorabilă lansării în afaceri faţă de perioadele anterioare”, a mai spus oficialul CEC Bank.


La conferinţa organizată de MEDIAFAX au participat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, Paula Gabriela Pârvănescu, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Mirela Iovu, vicepreşedinte al CEC Bank, Alexandru Petrescu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, Marius Ghenea, business angel, Radu Savopol, fondator al 5 ToGo, Aliz Kosza, business mentor, Iuliana Stan, business manager la Human Synergistics şi Daniel Pană, tax director la KPMG.

Printre temele de discuţie din cadrul conferinţei s-au numărat motivele lipsei unui plan de afaceri, problemele de mentalitate ale antreprenorilor, rezultatele educaţiei antreprenoriale şi efectele stresului asupra oamenilor de afaceri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici