Franks: Nu cred că politica monetară necesită o înăsprire din cauza majorării TVA

BNR nu trebuie să înăsprească politica monetară după majorarea TVA de la 19 la 24%, întrucât efectele vor fi temporare şi se vor disipa în a doua parte a anului 2011, dar banca centrală trebuie să rămână "vigilentă", a spus şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks.

24 afișări
Imaginea articolului Franks: Nu cred că politica monetară necesită o înăsprire din cauza majorării TVA

Franks: Nu cred că politica monetară necesită o înăsprire din cauza majorării TVA (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Creşterea TVA va avea un efect temporar asupra inflaţiei, dar ne aşteptăm ca aceste efecte să se disipeze în a doua parte a anului 2011. Nu cred că politica monetară necesită o înăsprire din cauza majorării TVA. BNR trebuie să rămână vigilentă asurpa efectelor de runda a doua", a spus Franks.

El a arătat că în condiţii de recesiune, efectele de runda a doua din creşterea unei taxe precum TVA se propagă într-o mai mică măsură.

"Anticipăm că inflaţia va atinge un maxim în următoarele luni, dar că vom vedea o decelerare a inflaţiei până la 3% la finele anului viitor", a spus Franks.

El a arătat că efectele majorării TVA se vor manifesta o singură dată, analizele indicând faptul că inflaţia se va încadra în ţinta BNR în 2011.

"Trebuie să subliniez că nu ne aşteptăm la efecte de runda a doua în prezent", a precizat Franks.

Guvernul a decis la finele lunii iunie să crească TVA de la 19% la 24%, după ce Curtea Constituţională a stopat tăierea pensiilor cu 15%.

Imediat, în şedinţa din 30 iunie, CA al BNR a stopat scăderea dobânzii de politică monetară, anunţând totodată trecerea la o gestionare "fermă" a lichidităţii din sistemul bancar.

La începutul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că rata inflaţiei se va plasa în jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluări. Totodată, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru acest an stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA de la 19% la 24%.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici