Franţa a devenit anul trecut principala destinaţie a plasamentelor Băncii Rusiei, devansând SUA

Franţa a depăşit în 2013 pentru prima oară Statele Unite ca principală destinaţie a plasamentelor băncii centrale a Rusiei, situaţie care scoate în evidenţă problema cu care se confruntă Europa în stabilirea sancţiunilor împotriva Moscovei, din cauza situaţiei din Ucraina.

155 afișări
Imaginea articolului Franţa a devenit anul trecut principala destinaţie a plasamentelor Băncii Rusiei, devansând SUA

Franţa a devenit anul trecut principala destinaţie a plasamentelor Băncii Rusiei, devansând SUA (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Ponderea activelor franceze, formate din obligaţiuni guvernamentale şi depozite, în rezervele Băncii Rusiei a atins 32% din total, la 30 iunie, fiind cu 4 puncte procentuale peste nivelul din trimestrul precedent, potrivit datelor publicate joi de banca centrală de la Moscova, transmite Bloomberg.

Investiţiile instituţiei în active americane s-au redus în aceeaşi perioadă de la 33,8% la 29,7% din total, în timp ce ponderea activelor germane a scăzut la 19,3%. Deţinerile de active britanice şi japoneze au crescut.

Portofoliul de active americane ale Băncii Rusiei au coborât pentru prima oară pe locul al doilea, în urma unui declin început în 2006.

Preşedintele rus Vladimir Putin, care a criticat dominaţia dolarului american şi a susţinut investiţiile ruseşti în euro în timpul crizei datoriilor, se confruntă cu sancţiuni occidentale, din cauza anexării Crimeei.

"Geopolitica este pe agendă acum. Au apărut informaţii că Rusia ar putea să renunţe la titlurile americane de Trezorerie din cauza sancţiunilor, dar scăderea de anul trecut a deţinerilor de active americane în mod clar nu a avut legătură cu geopolitica", a declarat Vladimir Miklaşevski, analist la Danske Bank în Helsinki.

Reprezentanţii Băncii Rusiei au refuzat să comenteze despre activele deţinute, în afara datelor publicate.

Deţinerile băncilor centrale de titluri ale Trezoreriei SUA la Rezerva Federală (Fed) au înregistrat în săptămâna încheiată pe 12 martie un declin record, de 104 miliarde de dolari, la 2.860 miliarde de dolari, provocând zvonuri că Rusia şi-a transferat activele din cauza avertismentelor Occidentului de impunere a unor sancţiuni.

În decembrie, Rusia păstra la Fed titluri de Trezorerie în valoare de 138,6 miliarde de dolari, pe locul nouă în lume, după mărimea acestora.

Potrivit datelor Bloomberg, Rusia are în portofoliu 1% din titlurile de Trezorerie americane în valoare de 12.300 de miliarde de dolari aflate în circulaţie.

Rezervele valutare ale Rusiei sunt pe locul cinci în lume, după cele ale Chinei, Japoniei, Arabiei Saudite şi Elveţiei.

Statele Unite şi Uniunea Europeană consideră că referendumul organizat pe 16 martie în Crimeea, care a dus la anexarea acesteia la Rusia, este ilegal, au impus sancţiuni împotriva acestui stat şi au avertizat că vor lua noi măsuri punitive.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici