Franţa cere un dialog normal între politicieni şi BCE

Franţa cere găsirea unei soluţii care să permită existenţa unui dialog normal între politicienii din zona euro şi Banca Centrală Europeană (BCE), în problema dobânzilor şi a pieţei monetare, potrivit secretarului de Stat pentru Afaceri Europene, Jean-Pierre Jouyet, citat de Reuters.

1 afișare

Asigurarea unei astfel de guvernanţe economice reprezintă o prioritate pentru autorităţile de la Paris, care promovează un tratat simplificat care să înlocuiască constituţia europeanărespinsă, a spus Jouyet într-un interviu acordat ediţiei de miercuri a publicaţiei Le Monde.

"Ce este important pentru guvernanţa economică este capacitatea de a avea o uniune economică şi monetară cu două componente, una economică şi alte monetară şi bugetară", a adăugat el.

Preşedintele francez Nikolas Sarkozy a afirmat în repetate rânduri că doreşte consolidarea guvernanţei economice, inclusiv la o conferinţă de presă comună cu premierul italian Romano Prodi, care a avut loc la 28 mai, iar Jouyet a făcut precizări pe această temă.

"Dialogul normal între autorităţile monetare şi politice trebuie refăcut. Trebuie săexiste posibilitatea de a discuta, într-o manieră normală, cu Banca Centrală Europeană probleme legate de nivelul dobânzilor sau cursul de schimb", a explicat el.

Autorităţile franceze speră să găzduiască un summit, la care problema să fie discutată la nivel politic, a mai relatat publicaţia, fără să citeze o sursă.

Jouyet aspus că autorităţile franceze vor să colaboreze cu partenerii comunitari pentru crearea unei viziuni mai clare asupra intereselor europene într-o lume globalizată.

"Dorinţa de a proteja interesele economice şi comerciale europene nu trebuie confundată cu protecţionismul", a spus el, adăugând că alte mari puteri, precum Statele Unite, China şi Japonia, acţionează în interesul naţional.

Germanii înţeleg că este necesar să menţinem o bază industrială puternică în Europa, chiar dacă au o puternică tradiţie în privinţa pieţei libere, a adăugat oficialul francez.

El a respins şi temerile autorităţilor de la Bruxelles referitoare la impactul planului francez de reducere a impozitelor asupra angajamentului de consolidare a disciplinei bugetare.

Premierul francez Francois Fillon a declarat, miercuri, că Franţa trebuie să cheltuiască mai mult pentru promovarea reformelor, dar a promis că se vor face şi economii, pentru reducerea deficitului bugetar.

Interviul lui Jouyet a fost publicat în aceeaşi zi în care BCEa majorat cu 0,25 puncte procentuale rata dobânzii de referinţă din zona euro, la 4%, cel mai ridicat nivel înregistrat în aproape şase ani.

Creşterea cu 0,25 de puncte procentuale, anticipată de majoritatea analiştilor, marchează dublarea dobânzii de politică monetară din zona euro în ultimele 18 luni, în condiţiile accelerării creşterii economice şi a menţinerii riscurilor inflaţioniste.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici