Franţa denunţă "concurenţa neloială" cauzată de yuanul Chinei şi alte monede din Asia

Unele monede din Asia trebuie să se aprecieze, în special yuanul chinezesc, care se află cu mult sub valoarea reală, a declarat preşedintele francez, François Hollande, criticând "concurenţa neloială" a acestora.

287 afișări
Imaginea articolului Franţa denunţă "concurenţa neloială" cauzată de yuanul Chinei şi alte monede din Asia

Franţa denunţă "concurenţa neloială" cauzată de yuanul Chinei şi alte monede din Asia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Trebuie să fim competitivi, iar schimbul să fie corect, să nu existe concurenţă neloială", a declarat Hollande reporterilor la reuniunea ASEM, între state europene şi ţări din Asia, desfăşurată la Ventiane, Laos.

Şeful de stat francez a denunţat costurile foarte reduse cu forţa de muncă şi nivelul scăzut menţinut artificial pentru anumite monede.

"Unele ţări din Asia, inclusiv China, au monede care nu sunt convertibile. Trebuie să ne asigurăm că există reformă a sistemului bancar internaţional şi cursuri de schimb mai bine echilibrate. Franţa trebuie să facă eforturi pentru a-şi creşte competitivitatea, însă în acelaşi timp Asia trebuie să înţeleagă că Franţa trebuie să-şi echilibreze. Deficitul comercial al Franţei cu China este de 27 de miliarde de euro pe an, aproape 40% din deficitul comerical total al ţării. Nu putem accepta", a afirmat el.

Statele Unite şi alte ţări dezvoltate acuză China de menţinerea deliberată a yuanului la un nivel scăzut, pentru a face mai uşoare exporturile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici