Franţa va prezenta în toamnă noi măsuri de austeritate

Autorităţile franceze vor prezenta în toamnă noi măsuri de austeritate pentru a reuşi să economisească 100 de miliarde de euro până în 2013, în vederea reducerii deficitului bugetar, a declarat Claude Guéant, principalul consilier al preşedintelui Franţei, citat de Financial Times.

18 afișări
Imaginea articolului Franţa va prezenta în toamnă noi măsuri de austeritate

Franţa va prezenta în toamnă noi măsuri de austeritate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Vor fi şi alte anunţuri. Va trebui să facem mai mult, desigur, mult mai mult. Franţa s-a angajat să reducă deficitul la 3% din Produsul Intern Brut (PIB) până în 2013. Suntem determinaţi să atingem acest obiectiv", a declarat Guéant.

Guvernul pregăteşte un proiect de buget pentru 2011 şi un plan de cheltuieli pe trei ani, a adăugat el.

Franţa este presată să dezvăluie detalii concrete legate de modul în care va reduce deficitul bugetar la 3% din PIB pentru a se conforma obligaţiilor asumate prin tratatele UE, după ce mai multe state europene, printre care şi Germania, au prezentat programe drastice de austeritate, notează Financial Times.

"Majoritatea statelor din zona euro au prezentat măsuri pe termen mediu, precum Germania, ţară care nu are nevoie de astfel de măsuri la fel de mult ca Franţa. Franţa ar putea da detalii despre bugetul de stat aşa cum a făcut pentru reforma pensiilor", a afirmat Laurence Boone, analist la Barclays Capital.

Guvernul francez mizează pe o creştere solidă a economiei pentru a asigura jumătate din economiile de 100 de miliarde de euro necesare diminuării deficitului. Restul economiilor vor proveni din reduceri de cheltuieli şi majorări de taxe.

Reducerile de cheltuieli includ îngheţarea, pe perioada 2011-2013, a transferurilor către autorităţile locale, un ritm de creştere mai lent a cheltuielilor cu sănătatea şi îngheţarea cheltuielilor administraţiei centrale, fiind excluse pensiile.

Guvernul va renunţa de asemenea la scutiri fiscale de cinci miliarde de euro şi ia în considerare o creştere anuală a taxelor de 3,7 miliarde de euro, pentru companii şi persoanele bogate.

Ministrul Muncii, Eric Woerth, a anunţat recent că guvernul vrea să ridice vârsta minimă de pensionare de la 60 de ani la 62 de ani până în 2018 şi să majoreze impozitele pentru cetăţenii bogaţi, în încercarea de a revitaliza bugetul dedicat pensiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici