Franţa vrea să ridice vârsta de pensionare la 62 de ani

Guvernul francez vrea să ridice vârsta minimă de pensionare de la 60 de ani la 62 de ani până în 2018 şi să majoreze impozitele pentru cetăţenii bogaţi, în încercarea de a revitaliza bugetul dedicat pensiilor.

77 afișări
Imaginea articolului Franţa vrea să ridice vârsta de pensionare la 62 de ani

Ministrul Muncii francez Eric Woerth (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Planul guvernului de reformare a sistemului pensiilor prevede creşterea graduală a vârstei minime de pensionare de la 60 de ani, în prezent, la 62 de ani, până în 2018, a declarat ministrul Muncii, Eric Woerth.

"Nu putem evita majorarea vârstei de pensionare. Toţi partenerii europeni vor muncii mai mult, iar noi nu putem evita acest trend", a afirmat ministrul.

Planul guvernului va întâmpina, probabil, rezistenţă din partea sindicatelor, notează Reuters. Cu toate acestea, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi-a exprimat speranţa că reforma va convinge investitorii că Parisul ia în serios problema revitalizării finanţelor publice şi va permite Franţei să obţină un rating mai bun pentru datorii.

Chiar dacă reforma pensiilor va fi adoptată, Franţa va avea una dintre mai mici vârste de pesionare dintre statele dezvoltate. Astfel, Germania intenţionează să majoreze această vârstă la 67 de ani, iar Marea Britanie şi Italia la 65 de ani.

Woerth a anunţat, de asemenea, mai multe creşteri de taxe pe profitul din investiţii.

"Aceia care au mai multe resurse decât alţii ar trebui să contribuie mai mult decât ceilalţi la finanţarea pensiilor", a adăugat oficialul.

Reforma pensiilor va fi dezbătută în parlament în septembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici