Fuziunea VW-Porsche va fi întârziată de o investigaţie; acţiunile Porsche au scăzut cu 11%

Fuziunea dintre producătorii auto germani Volkswagen şi Porsche, care trebuia finalizată în al doilea semestru, ar putea fi întârziată până în 2012 din cauza unei anchete penale în care sunt implicaţi fostul director general şi ex-directorul financiar ai Porsche.

18 afișări
Imaginea articolului Fuziunea VW-Porsche va fi întârziată de o investigaţie; acţiunile Porsche au scăzut cu 11%

Fuziunea VW-Porsche va fi întârziată de o investigaţie; acţiunile Porsche au scăzut cu 11% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acţiunile producătorului de automobile sport Porsche au scăzut cu până la 11% după ce a anunţat că sunt şanse de numai 50% ca fuziunea să aibă loc în acest an.

La ora 12:48 GMT, acţiunile Porsche erau cotate în scădere cu 9,6%, la 56,69 euro pe unitate, în timp ce titlurile VW au coborât cu 2,2%.

Porsche a precizat că investigaţia nu va afecta o emisiune de drepturi în valoare de cinci miliarde de euro care ar urma să fie efectuată până la sfârşitul lunii mai, în scopul reducerii datoriilor.

"Investitorii cred că cu cât durează mai mult începerea fuziunii cu atât mai mici sunt şansele de succes", a declarat Markus Huber, trader la firma ETX Capital.

Procuratura din Stuttgart a anunţat că a extins o investigaţie asupra fostului director general Wendelin Wiedeking şi a ex-directorului financiar Holger Haerter, iar ancheta nu va fi finalizată înainte de sfârşitul acestui an.

Porsche a încercat în 2009 să preia VW folosind tranzacţii cu instrumente financiare derivate, dar a renunţat din cauza acumulării unor datorii mari. Ulterior, Porsche a acceptat o ofertă de preluare din partea VW, iar conducerea a fost concediată.

Wiedeking şi Haerter sunt investigaţi pentru manipularea pieţei în legătură cu tranzacţiile cu acţiuni VW şi au fost daţi în judecată şi în Statele Unite, de către fonduri de hedging.

Acuzaţiile se referă la manipularea pieţei nu prin tranzacţii ci prin faptul că nu au furnizat investitorilor informaţii corecte privind intenţiile Porsche faţă de VW. Cei doi foşti directori, suspectaţi iniţial de abuz de încredere, sunt acuzaţi acum de asumarea unor riscuri care ar fi putut pune în pericol existenţa Porsche.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici