Gazoductul Shah Deniz, oprit în urma unei explozii în Turcia

Fluxul gazoductului de la Shah Deniz, care aduce gaze naturale din Azerbaidjan, a fost oprit de o explozie în Turcia, luni seara, au anunţat marţi oficiali din sectorul energetic, unul afirmând că, în opinia sa, militanţi kurzi au sabotat conducta, relatează Reuters online.

151 afișări
Imaginea articolului Gazoductul Shah Deniz, oprit în urma unei explozii în Turcia

Gazoductul Shah Deniz, oprit în urma unei explozii în Turcia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceşti oficiali au declarat pentru Reuters că fluxul a fost oprit pe 3 august, pentru efectuarea unor lucrări de mentenenţă, şi a fost reluat pe 23 august, dar nu ajunsese încă la capacitate înainte de explozia de luni.

"În noaptea trecută (de luni spre marţi) a avut loc o explozie la conductă, de partea turcă, iar fluxul s-a oprit", a declarat un oficial de rang înalt.

Alt oficial a declarat că evaluarea pagubelor urma să înceapă marţi şi că data reluării livrărilor va fi cunoscută după aceste evaluări.

O altă explozie a vizat conducta, anterior, pe 4 august, după ce fluxul a fost oprit în vederea efectuării lucrărilor de mentenanţă. Explozia a avut loc la câteva zile după un atac al militanţilor din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) care a oprit alimentarea Turciei cu ţiţei din Irak.

Exploatarea Shah Deniz, cel mai mare zăcământ gazifer din Azerbaidjan, a fost dezvoltată în parteneriat între gigantul petrolier British Petroleum (BP), compania azeră de stat SOCAR şi alţii.

Turcia se confruntă cu un val de violenţe în ultimele săptămâni, în care PKK a atacat forţe de securitate şi infrastructuri turceşti, în timp ce Ankara a bombardat tabere PKK în nordul Irakului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici