Gazprom a redus preţul gazului livrat Republicii Moldova

Concernul rus Gazprom a anunţat că preţul gazului livrat Republicii Moldova în trimestrul trei al anului 2009 va fi de 186,85 de dolari pentru mia de metri cubi, cu 68,86 de dolari mai puţin faţă de preţul aplicat în lunile aprilie-iunie, relatează BASA-press.

17 afișări
Imaginea articolului Gazprom a redus preţul gazului livrat Republicii Moldova

Gazprom a redus preţul gazului livrat Republicii Moldova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În primul trimestru al anului curent preţul de import al gazelor a fost de 332,6 de dolari pentru mia de metri cubi.

Operatorul Moldovagaz a informat că Gazprom a revizuit preţul gazelor naturale livrate R. Moldova în baza contractului semnat de cele două părţi pe perioada 2007-2011.

Documentul prevede reactualizarea preţului în fiecare trimestru, reieşind din preţul mediu de comercializare a gazelor livrate de Gazprom în Europa, înregistrat la 1 ianuarie 2009, ajustat la coeficientul de reducere pentru R. Moldova, egal cu 0,8, şi variaţia preţurilor la produsele petroliere pe piaţa mondială.

Anterior, oficiali guvernamentali au informat că Agenţia naţională pentru reglementare energetică va anunţa tarifele pentru consumatorii finali, imediat ce va fi informată în privinţa preţului de livrare a gazelor.

Volumul total de livrări a gazului natural în anul 2008 s-a majorat, faţă de anul 2007, cu 3,5 la sută şi a constituit 7,79 miliarde de lei (750 de milioane de dolari). Volumul de gaze tranzitate pe teritoriul Republicii Moldova în anul 2008 a alcătuit 23,4 miliarde de metri cubi, micşorându-se cu 5 procente faţă de anul 2007.

Pe parcursul anului 2008, preţul de achiziţie a gazelor procurate de la concernul rus Gazprom a crescut cu 46 la sută, de la 191 de dolari la 283 de dolari pentru o mie de metri cubi, iar ANRE a majorat tarifele la gazele naturale livrate consumatorilor de două ori, în ianuarie şi în iulie 2008. Moldovagaz a obţinut în 2008 un profit net de 387,4 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici