Gazprom acuză Ucraina că a furat duminică 50 de milioane de metri cubi de gaze

Vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a acuzat, luni, Ucraina că a furat, duminică, 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale, jumătate din conducta care tranzitează teritoriul ucrainean, iar cealaltă jumătate din rezervele subterane.

17 afișări
Imaginea articolului Gazprom acuză Ucraina că a furat duminică 50 de milioane de metri cubi de gaze

Vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ieri, 50 de milioane de metri cubi de gaze au fost furate, un volum important de gaze", a firmat Medvedev în timpul unei conferinţe de presă, susţinută la Paris.

Sâmbătă, în cursul unei vizite la Praga, Aleksandr Medvedev acuzase Ucraina că a furat 35 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi.

La conferinţa de presă de la Paris, care face parte dintr-un turneu european pentru apărarea punctului de vedere rus în diferendul privind gazele naturale cu Ucraina, Medvedev a declarat că Kievul a furat 25 de milioane de metri cubi de gaze ruseşti, care tranzitează conductele ucrainene, către destinaţie, în ţări membre ale Uniunii Europene.

În plus, 25 de milioane de metri cubi de gaze naturale, care aparţin companiei ruso-ucrainiene RosUkrEnergo, nu pot să ajungă în Polonia, Ungaria şi România, deoarece ucrainienii au puncţionat stocurile, a adăugat el.

"Avem informaţii potrivit cărora aceste gaze nu se mai găsesc în stocurile subterane, ci sunt folosite de către ucraineni pentru consumul lor intern", a spus vicepreşedintele Gazprom.

RosUkrEnergo are stocuri subterane de peste zece miliarde de metri cubi de gaze naturale în Ucraina "care nu aparţin (companiei ucrainene) Naftogaz", a adăugat Medvedev.

RosUkrEnergo are contracte de livrare de gaze cu Ungaria, Polonia şi România, dar, în acest moment, aceste trei ţări "nu primesc nici măcar un metru cub de gaze" din partea companiei ruso-ucrainiene, a afirmat el.

Livrările de gaze naturale către România au scăzut cu 30 la sută, iar către Polonia cu 6 la sută, de vineri seara, cele către Ungaria rămânând normale, potrivit informaţiilor difuzate de către operatorii locali.

"Politicienii ucrainieni pun în discuţie sistemul de transport al gazelor naturale în ansamblul lui", a afirmat Medvedev.

Arătând că 80 la sută din gazele ruseşti cu destinaţia Europa tranzitează Ucraina, el a afirmat că diferendul ruso-ucrainean ar pleda pentru diversificarea căilor de livrare a gazelor ruseşti.

"Nu este doar necesar, este o datorie. Diversificarea căilor de export este singura modalitate de creştere a securităţii aprovizionării", consideră el.

Rusia a oprit, joi, aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, din cauza lipsei unui acord cu privire la preţul de livrare pentru 2009 şi din cauza unor datorii istorice de plată, generând temeri privind repetarea scenariului din ianuarie 2006.

Citeşte şi:

Importurile de gaze ruseşti în România, în continuare mai mici cu 30%

Gazprom anunţă expirarea contractului pentru livrarea de gaze către Ucraina

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici