Gazprom propune din nou o reducere de preţ de 100 dolari pentru gazele livrate Ucrainei

Gigantul rus Gazprom a reînnoit oferta de a reduce cu 100 de dolari preţul gazelor livrate către Ucraina, la 385 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze, a declarat vineri ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, citat de Itar-Tass.

261 afișări
Imaginea articolului Gazprom propune din nou o reducere de preţ de 100 dolari pentru gazele livrate Ucrainei

Gazprom propune din nou o reducere de preţ de 100 dolari pentru gazele livrate Ucrainei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oferta ar putea fi anexată contractului existent dintre Gazprom şi compania de stat ucrainiană Naftogaz, a spus Novak la finalul unei întrevederi cu Comisarul European pentru Energie Guenther Oettinger.

Discuţiile dintre autorităţile din Moscova şi Uniunea Europeană pe marginea disputei dintre Gazprom şi Naftogaz au avansat, dar încă nu s-a ajuns la un acord formal, a spus Oettinger la rândul său.

Acesta a adăugat că o întâlnire între cele trei părţi va fi stabilită săptămâna viitoare.

Propunerea Gazprom de reduce preţul gazelor livrate Ucrainei nu este nouă. Ea a mai fost înaintată la discuţiile anterioare din iunie dintre Rusia, Ucraina şi UE, dar autorităţile din Kiev au refuzat oferta, susţinând că este o vorba de o "capcană".

Rusia a oprit în luna iunie livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza disputei legate de preţ, dar a continuat să furnizeze gaze clienţilor europeni.

Potrivit Gazprom, Ucraina trebuie să plătească o datorie de 1,45 miliarde de dolari pentru ca Rusia să reia exportul de gaze către fostul stat sovietic. Datoria totală a companiei Naftogaz către Gazprom se ridică la 5,3 miliarde de dolari.

La rândul său, Naftogaz reclamă facturarea nejustificată a sumei de 6 miliarde de dolari de către Gazprom.

Ambele companii au depus plângeri la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici