Gazprom se teme de creşterea producţiei de gaze în SUA

Exportatorul rus de gaze naturale Gazprom se teme că va pierde o parte din pieţe din cauza creşterii neaşteptate a producţiei în SUA, favorizată de noi noi tehnici de extracţie, potrivit publicaţiei Kommersant.

16 afișări
Imaginea articolului Gazprom se teme de creşterea producţiei de gaze în SUA

Gazprom se teme de creşterea producţiei de gaze în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gazprom subliniază, într-un document care va fi prezentat consiliului de administraţie, reducerea vânzărilor de gaze, în special în Europa.

"Situaţia este agravată de ceea ce se poate numi o revoluţie în extragerea gazelor naturale din surse netradiţionale în SUA. Dacă în urmă cu câţiva ani nimeni nu miza pe o creştere rapidă a producţiei în SUA, în prezent toate companiile evidenţiază perspectiva producţiei de gaze din şisturi bituminoase, ceea ce ar putea modifica fundamental piaţa mondială", potrivit documentului.

Gazele naturale conţinute de şisturile bituminoase sunt dificil de extras, însă au un potenţial imens, notează AFP.

Surplusul de gaze din SUA este deja orientat spre pieţele din Uniunea Europeană, arată documentul.

Producţia de gaze a Rusiei a scăzut cu 13% în 2009, comparativ cu anul precedent, influenţată de reducerea cererii în Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici