Gazprom şi-a declinat responsabilitatea sistării alimentării cu gaze a României

Gazprom şi-a declinat responsabilitatea sistării alimentării cu gaze a României şi a dat asigurări că îşi respectă relaţiile contractuale, a declarat miercuri ministrul Economiei, Adriean Videanu.

15 afișări
Imaginea articolului Gazprom şi-a declinat responsabilitatea sistării alimentării cu gaze a României

Gazprom şi-a declinat responsabilitatea sistării alimentării cu gaze a României (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Gazprom ne-a asigurat că furnizează în continuare gaze pentru Imex şi Wintershal (companiile care importă gazele ruseşti în România - n.r.) şi şi-a declinat responsabilitatea", a spus Videanu.

El a adăugat că a avut contacte şi cu partea ucraineană, iar joi, 8 ianuarie, speră să obţină un răspuns de la Moscova.

Videanu a mai spus că Ministerul Economiei nu şi-a propus să rezolve problemele apărute în relaţia Gazprom şi cei doi importatori de gaze în România, Imex Oil şi Wintershal, aceasta fiind o relaţie contractuală.

Potrivit ministrului, România poate să treacă această iarnă fără probleme.

"Oprirea integrală a gazelor din import crează o problemă serioasă, dar nu imposibil de gestionat", a mai spus el.

Consumul actual de gaze al României este de 59 milioane metri cubi pe zi, din care 33 milioane metri cubi de gaze pe zi este asigurată din producţia internă, iar 26 milioane metri cubi pe zi din depozite.

În lipsa gazelor din import, autorităţile au decis să suplimenteze producţia internă, cantităţile preluate din depozite şi trecerea CET-urilor pe combustibili alternativi.

Citeşte şi:

Videanu: Am luat decizia de a instaura starea de urgenţă în sistemul energetic

Livrările de gaze ruseşti spre România, sistate în totalitate

Vladimir Putin a discutat cu Traian Băsescu despre problema gazelor

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici