Georgescu: BNR intervine pe curs dacă vede speculaţii ce ameninţă inflaţia şi stabilitatea financiară

Banca Naţională are instrumentele şi intervine pe piaţa valutară când apar atitudini speculative, care pot distorsiona evoluţia inflaţiei şi ameninţa stabilitatea financiară, a declarat, marţi, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

24 afișări
Imaginea articolului Georgescu: BNR intervine pe curs dacă vede speculaţii ce ameninţă inflaţia şi stabilitatea financiară

Georgescu: BNR intervine pe curs dacă vede speculaţii ce ameninţă inflaţia şi stabilitatea financiară (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

"Dacă intervin atitudini speculative din partea jucătorilor interni şi externi, care pot distorsiona parametri precum inflaţia şi stabilitatea financiară, BNR are instrumente şi va interveni pentru a corecta situaţia", a răspuns Georgescu, întrebat care ar fi intervalul de variaţie în afara căruia banca centrală ar considera necesară o intervenţie pe cursul de schimb.

Georgescu, prezent la Forumul Financiar 2010, a mai arătat că România va trebui în continuare să acceseze de pe pieţele externe, considerând că finanţarea deficitului trebuie să se facă echilibrat, atât de pe piaţa internă, cât şi de pe cele internaţionale.

El a arătat că datoria publică este abia la jumătate din nivelul stabilit prin criteriile de la Maastricht, de 60% din PIB, şi, în condiţiile ajustării deficitului bugetar, aceasta va fi menţinută în limite rezonabile şi în următorii ani.

"Părerea mea personală este că la final măsurile de încadrare în deficitul bugetar, stabilit pentru acest an cu FMI şi Uniunea Europeană, vor fi realizate. (...) Dacă se respectă măsurile asumate, s-ar putea ca anul viitor să nu mai fie nevoie de un nou acord şi România să se poată finanţa independent de pe pieţe", a mai spus Georgescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici