Germania cere, ca şi Franţa, acţiuni ferme din partea liderilor G20, nu compromisuri

Germania a cerut, miercuri, ca şi Franţa, acţiuni ferme din partea liderilor G20, nu compromisuri, subliniind astfel dificultăţile de a ajunge la un acord referitor la soluţiile de ieşire din recesiune şi întărire a reglementărilor, transmite Reuters.

3 afișări

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a declarat că nu se va asocia "compromisurilor false" la summitul de joi, unde preşedintele american Barack Obama îşi va face prima apariţie importantă pe scena internaţională.

Cancelarul german, Angela Merkel, a arătat că sprijină poziţia lui Sarkozy şi se va asigura că la reuniune vor fi luate decizii concrete. Merkel exercită presiuni pentru ca liderii G20 să se concentreze pe modificarea reglementărilor, nu pe majorarea cheltuielilor.

Obama a încercat, după o întâlnire cu premierul Gordon Brown, să minimalizeze diferenţele de opinie, afirmând că există "un larg consens" privind necesitatea de a colabora pentru combaterea crizei financiare.

În timp ce liderii statelor dezvoltate şi emergente membre ale G20 se reunesc la Londra pentru summitul de joi, autorităţile de la Washington insistă ca şi alte guverne să majoreze fondurile alocate programelor de stimulare economică.

Franţa şi Germania vor însă ca această problemă să nu distragă atenţia de la necesitatea de a reglementa piaţa financiară şi a controla execesele din sector.

Brown a declarat că în decurs de câteva ore ar putea avea loc un acord asupra unor probleme precum alocarea a 100 miliarde de dolari pentru susţinerea comerţului mondial, reglementările din sectorul financiar, susţinerea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă.

Divergenţele sunt însă evidente.

Sarkozy nu a reiterat explicit ameninţarea că va pleca de la reuniune, dar şi-a exprimat pesimismul.

"Nu mă voi asocia unui summit care se va încheia cu un comunicat bazat pe false compromisuri, care nu vor rezolva problemele care ne preocupă. Până astăzi, nu a fost obţinut un acord ferm", a declarat preşedintele francez într-un interviu pentru postul de radio Europe 1.

El a adăugat că discuţiile continuă, dar că, aşa cum stau lucrurile în prezent, proiectele discutate nu sunt potrivite Franţei sau Germaniei.

Sarkozy şi Merkel insistă pentru obţinerea unor rezultate concrete în domeniul reglementărilor, supravegherea fondurilor de hedging şi a agenţiilor de rating, precum şi pentru nominalizarea şi criticarea statelor care sunt paradisuri fiscale.

Premierul Japoniei, Taro Aso, consideră pe de altă parte că autorităţile germane nu înţeleg importanţa măsurilor bugetare de stimulare economică.

"Problema principală, respectiv necesitatea ca guvernele să ia măsuri de combatere a încetinirii economice şi de promovare a dezvoltării, nu este în dispută", a afirmat preşedintele american Barack Obama într-o conferinţă de presă.

El a arătat că guvernele au responsabilitatea să îşi coordoneze acţiunile şi să se concentreze pe elementele comune, nu pe divergenţele ocazionale.

Obama urmează să se întâlnească, înaintea summitului, cu preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cu cel chinez, Hu Jintao, precum şi cu alţi oficiali, pentru a discuta probleme politice, precum situaţia din Afganistan, înainte ca liderii G20 să fie primiţi de regina Elisabeta, la Palatul Buckingham.

China şi Rusia vor pe de altă parte să aibă o influenţă mai mare în problemele importante referitoare la economia mondială şi au sugerat chiar ca dolarul să nu mai fie principala monedă în constituirea rezervelor valutare, cu toate că acest ultim subiect nu se află pe agenda reuniunii.

Restul statelor în curs de dezvoltare speră ca ajutoarele financiare să nu se reducă, în condiţiile în care guvernele alocă mii de miliarde de dolari pentru susţinerea unor bănci şi programelor de stimulare economică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici