Germania încearcă să evite un război comercial UE - China

Guvernul Germaniei consideră că decizia Comisiei Europene de a suprataxa importurile de panouri solare chineze este o eroare şi cere un dialog intensiv cu autorităţile de la Beijing, în timp ce preşedintele francez Francois Hollande vrea o reuniune a statelor UE pentru un punct de vedere comun.

141 afișări
Imaginea articolului Germania încearcă să evite un război comercial UE - China

Germania încearscă să evite un război comercial UE - China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Germania a spus clar că guvernul preferă dialogul şi nu confruntarea. Obiectivul trebuie să fie evitarea unui război comercial", a declarat la televiziunea ARD ministrul Economiei, Philipp Rosler, calificând măsura provizorie a Comisiei Europene drept "o gravă eroare".

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a reafirmat că Germania este pe aceeaşi lungime de undă cu guvernul chinez şi că "aspiră la o soluţie amiabilă".

În Germania există circa 10.000 de firme în sectorul energiei solare, în care lucrează 120.000 de persoane. Dintre acestea, numai 350 sunt producători de panouri solare, celelalte sunt vânzători intermediari şi firme de montaj, care profită de atractivitatea panourilor solare fabricate în China.

Preşedintele francez Francois Hollande a cerut miercuri organizarea unei reuniuni a celor 27 de state membre ale UE pentru "ajungerea la un punct de vedere comun" referitor la negocierile comerciale cu China, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului.

"Preşedintele republicii a solicitat un demers la nivelul Comisiei pentru organizarea unei întâlniri a celor 27", a arătat purtătorul de cuvânt Najat Vallaud-Belkacem.

China a anunţat miercuri deschiderea unei investigaţii pentru practici de dumping împotriva vinurilor din UE importate în China, ca răspuns la decizia Comisiei Europene de a impune marţi taxe de import panourilor solare livrate de companiile chineze în Europa la costuri sub preţul de producţie.

Eventualele taxe impuse de Beijing ar afecta cel mai puternic Franţa, principalul exportator european de vin către China. Franţa a susţinut decizia CE de a impune taxele de import, faţă de Germania, care a încercat să convingă Comisia şi alte state europene să negocieze o altă soluţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici