Germania l-a propus pe Joerg Asmussen pentru a-l înlocui pe Stark la BCE

Germania l-a propus pe secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Joerg Asmussen pentru a-l înlocui pe Juergen Stark în consiliul executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat, ministrul de Finanţe, Wolfgang Schaeuble.

35 afișări
Imaginea articolului Germania l-a propus pe Joerg Asmussen pentru a-l înlocui pe Stark la BCE

Germania l-a propus pe Joerg Asmussen pentru a-l înlocui pe Stark la BCE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Stark, germanul cu cea mai înaltă funcţie la BCE, a anunţat, vineri că va demisiona, decizia fiind motivată, potrivit unor surse, de divergenţele cu majoritatea membrilor conducerii instituţiei în privinţa programului de achiziţie de obligaţiuni guvernamentale al băncii.

"Guvernul german l-a anunţat pe şeful Eurogroup, Jean-Claude Juncker, că îl propune pe Asmussen pentru a-i succeda lui Stark", a declarat Schaeuble într-o conferinţă de presă organizată în contextul participării la reuniunea G8 de la Marsilia.

Reuters, citând surse, l-a prezentat pe Asmussen de vineri ca înlocuitor probabil al lui Stark.

Juncker, şeful Eurogroup, organizaţie care reuneşte miniştrii de Finanţe din statele zonei euro, a afirmat că Asmussen ar fi o alegere excelentă pentru consiliul executiv al BCE.

"Euro nu poate fi salvat de o singură persoană, dar Asmussen ar fi cu siguranţă omul potrivit", a spus Juncker.

Secretarul de stat, figură centrală a măsurilor adoptate de Germania în privinţa crizei din zona euro, a declarat că este pregătit să accepte provocarea de a asigura stabilitatea economică a zonei euro.

Întrebat dacă a fost luat prin surprindere de decizia lui Stark, Schaeuble a spus: "Nu. Dar din păcate, din cauza independenţei BCE, încercările noastre de a-l convinge să nu demisioneze au eşuat".

Şefii finanţelor statelor din G8 s-au întâlnit la o zi după întrunirea liderilor G7 la Marsilia, pentru a promite un răspuns coordonat la încetinirea recuperării economiei mondiale, dar au oferit puţine detalii necesare calmării pieţelor financiare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici