Germania se aşteaptă ca guvernele din zona euro să aprobe ajutorul pentru Grecia în câteva zile

Autorităţile germane sunt încrezătoare că guvernele din zona euro vor aproba programul de susţinere a Greciei, de 130 de miliarde de euro, în următoarele câteva zile, iar planul de reducere a datoriilor elene către creditorii privaţi îşi va urma cursul

274 afișări
Imaginea articolului Germania se aşteaptă ca guvernele din zona euro să aprobe ajutorul pentru Grecia în câteva zile

Germania se aşteaptă ca guvernele din zona euro să aprobe ajutorul pentru Grecia în câteva zile (Imagine: Shutterstock)

Cancelarul german Angela Merkel, premierul italian Mario Monti şi premierul elen Lucas Papademos au discutat vineri, într-o teleconferinţă, despre al doilea program de salvare şi sunt optimişti că miniştrii de Finanţe din zona euro vor găsi, la reuniunea de luni, o soluţie pentru problemele aflate încă în discuţie, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al lui Merkel, transmite Bloomberg.

"Ne aşteptăm ca grecii să se ridice la înălţimea responsabilităţilor lor. Lunea viitoare, vom vedea dacă Grecia va confirma aşteptările sau vom fi nevoiţi să decidem un alt parcurs, unul care nu este de dorit", a declarat joi Steffen Kampeter, secretar de stat în Ministerul german de Finanţe.

Grecia trebuie să încheie urgent acordurile cu UE şi cu creditorii privaţi, în condiţiile în care în martie trebuie să răscumpere obligaţiuni de 14,5 miliarde de euro.

Merkel a fost distrasă vineri de la agenda anti-criză de demisia preşedintelui Germaniei, Christian Wulff, din cauza unui scandal de corupţie.

Euro şi acţiunile la nivel mondial au evoluat în creştere, investitorii anticipând finalizarea negocierilor din ultimele şapte luni pentru al doilea program de salvare a Greciei.

Parlamentul elen a aprobat în această lună măsurile de austeritate necesare sprijinului din partea UE şi FMI, dar surse apropiate negocierilor au declarat că în lipsa unor noi reduceri ale cheltuielilor datoriile Greciei vor scădea doar la 129% din PIB până în 2020, în loc de ţinta de 120%.

La sfârşitul anului trecut, datoriile elene erau de 160% din PIB.

Autorităţile europene discută totodată despre reducerea dobânzilor aplicate Greciei, de la circa 4% în prezent, pentru limitarea creşterii datoriilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici