Germania vrea o instituţie de supraveghere bancară separată de BCE, cu voturi după mărimea ţării

Germania doreşte separarea strictă a supravegherii bancare de politica monetară în Europa şi ca ţările mari să aibă mai multe voturi în cadrul autorităţii care va lua deciziile finale în chestiunile de supravghere bancară, a declarat o sursă din Ministerul german de Finanţe, citată de MarketWatch.

170 afișări
Imaginea articolului Germania vrea o instituţie de supraveghere bancară separată de BCE, cu voturi după mărimea ţării

Germania vrea o instituţie de supraveghere bancară separată de BCE, cu voturi după mărimea ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Opinia noastră este că drepturile de vot în cadrul organismului care are dreptul de a lua ultimele decizii în supraveghere bancară ar trebui să reflecte dimensiunea pieţelor afectate. Suntem convinşi că având în vedere rolul, importanţa şi independenţa Băncii Centrale Europene, supravegherea bancară şi politica monetară trebuie separate", a spus, miercuri, sursa citată.

Atât cancelarul Germaniei, Angela Merkel, cât şi ministrul de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, au avertizat săptămâna aceasta în privinţa grăbirii planurilor de a aduce sub autoritatea Băncii Centrale Europene (BCE) supravegherea celor circa 6.000 de instituţii bancare din zona euro.

Comisia Europeană vrea să acorde BCE autoritatea de supraveghere până în 2014, printr-un proces gradual. Măsura ar creşte integrarea financiară şi ar reduce legătura dintre finanţele publice şi portofoliile de active ale băncilor.

De asemenea, Berlinul analizează varianta subordonării autorităţii de supraveghere organizaţiei care reuneşte miniştrii de finanţe din zona euro (Eurogroup), la care ar urma să se adauge şi alte state. Germania preferă această variantă faţă de subordonarea către un organism reprezentând întreaga Uniune Europeană.

"Ar trebui să ne gândim la o formă care să ia în calcul faptul că nu toate cele 27 de state UE vor fi afectate", a spus oficialul citat.

Sursa din Ministerul de Finanţe a respins ideea că Germania ar încerca să-şi protejeze astfel băncile locale de supravegherea la nivel european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici