Gheţea: Creditele pentru populaţie vor ajunge la saturaţie

Băncile îşi vor concentra activitatea tot mai mult pe finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, pe parcurs ce piaţa creditelor pentru segmentul de retail se va satura, a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea.

2 afișări
Imaginea articolului Gheţea: Creditele pentru populaţie vor ajunge la saturaţie

Gheţea: Creditele pentru populaţie vor ajunge la saturaţie

"Retailul se va satura întrucât cererea se egalizează cu oferta, iar băncile vor fi în căutare de noi nişe şi următoarea este cea a IMM-urilor", a afirmat Gheţea, prezent la conferinţa Comunicare-Bani-Dezvoltare, organizată de Asociaţia Română a Profesioniştilor în Relaţii Publice.

El a arătat că dacă în urmă cu 4-5 ani o persoană care intra într-o bancă cerând un credit pentru locuinţă era privită cu scepticism, în prezent împrumutul pentru persoane fizice este "în vogă, ba chiar banca centrală trebuie să mai pună frâne câteodată".

Potrivit lui Gheţea, după aderarea la UE, asistăm la o selecţie naturală a IMM-urilor, din cele circa 700.000 de întreprinderi rămânând valide probabil jumătate, întrucât multe vor fi nevoite să se închidă sau să se reorienteze, pentru că nu vor avea forţa necesară să îndeplinească cerinţele europene în privinţa calităţii produselor, a siguranţei sanitare, precum şi cele referitoare la mediu.

"Băncile sunt interesate să intre pe nişa IMM-urilor, în special a celor din provincie, respectiv în localităţi cu mai puţin de 50.000 de locuitori", a adăugat Gheţea.

Pe acest segment se încadrează băncile cu reţele dezvoltate la nivel naţional.

Reprezentantul ARB a mai spus că după saturarea creditelor pentru retail şi IMM-uri, băncile îşi vor îndrepta atenţia către agricultură, domeniu cu potenţial mare de dezvoltare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici