Gheţea: Probabil că BNR va ajusta în sus dobânda de politică monetară

Banca Naţională a României (BNR) va creşte cel mai probabil dobânda de politică monetară, ceea ce va afecta atât nivelul dobânzilor la credite, cât şi cel al depozitelor, a declarat, miercuri, într-un seminar, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

13 afișări
Imaginea articolului Gheţea: Probabil că BNR va ajusta în sus dobânda de politică monetară

Gheţea: Probabil că BNR va ajusta în sus dobânda de politică monetară (Imagine: Mediafax Foto)

"Este greu de făcut predicţii legate de ce măsură va lua BNR în ceea ce priveşte dobânda de referinţă. Probabil că vor exista unele ajustări în sus, fapt care va afecta, aşa cum s-a întâmplat şi după celelalte creşteri ale dobânzii, atât creditele cât şi depozitele", a afirmat Gheţea, într-un seminar pe tema finanţării imobiliare.

El a arătat că nivelul dobânzilor este foarte mare însă şi a recomandat BNR să încerce să limiteze creşterea acestora.

"Nu este bine că am ajuns la dobânzi atât de înalte, nici la credite, nici la depozite. BNR ar trebui să încerce să limiteze această creştere a dobânzilor şi să revenim la situaţia de acum 10-11 luni când dobânzile erau la limite rezonabile. Atunci dobânzile la lei erau comparabile cu cele la valută", a arătat Gheţea.

BNR a majorat în luna mai, pentru a cincea oară consecutiv, dobânda de politică monetară, cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici