Gheţea: Sper ca firmele să revizuiască afacerile şi să repornească motoare

Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, se aşteaptă ca tot mai multe firme să-şi revizuiască afacerile şi să repornească motoarele, după ce dobânzile la credite au mai scăzut, în condiţiile în care mulţi oameni de afaceri sunt în expectativă.

18 afișări
Imaginea articolului Gheţea: Sper ca firmele să revizuiască afacerile şi să repornească motoare

Preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea (Imagine: Mediafax Foto)

"Problema este că în acest moment pentru nimeni nu mai este clar care sunt acele industrii câştigătoare. Sunt prea puţine industrii care s-au detaşat ca şi câştigătoare. Nu se ştie foarte clar ce exporturi vor mai merge, ce producţie mai putem avea pentru export, care să fie şi profitabilă. Sper ca acum, după ce şi dobânzile s-au mai tasat, să apară cât mai multe societăţi comerciale care să-şi revizuiască afacerile cu adevărat şi să repornească motoarele. Să recunoaştem că sunt mulţi care stau în expectativă", a declarat pentru MEDIAFAX Gheţea.

El a dat ca exemplu sectorul construcţiilor, unde companiile fac stocuri de materiale, pentru că în prezent sunt ieftine, dar nu reîncep lucrările.

"Nu ştiu când vor reîncepe activitatea constructorii, pentru că unele materiale de construcţii, precum fierul sau materialele pentru baie şi bucătărie, nu se deterioarează dacă sunt depozitate corespunzător. Oamenii ăştia va trebui să repornească afacerile la un moment dat", a afirmat preşedintele CEC Bank.

Cele mai recente date oficiale disponibile privind dobânzile medii la depozitele şi creditele noi sunt din luna mai şi arată că ratele au continuat ajustarea descendentă.

Dobânda medie acordată la depozitele noi ale firmelor a scăzut în mai cu 3,82 puncte procentuale, la 13,3%, în timp ce rata medie la care băncile acordau credite persoanelor juridice a coborât cu 1,72 puncte, la 17,56%.

În ultimele două luni, majoritatea băncilor au anunţat însă noi reduceri ale ratelor dobânzilor, în special la depozite, cuprinse între un punct şi trei puncte procentuale.

Gheţea, care deţine şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), anticipează că nivelul dobânzilor la depozite se va situa la finele anului în jurul ratei de politică monetară, care va coborî la 7%.

"La credite, dobânzile se vor situa la sfârşitul anului cu 4-5 puncte procentuale peste nivelul ratelor la depozite, până la cel mult 15%", consideră Gheţea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici