Google a lansat smartphone-ul Nexus One - FOTO

Google a lansat marţi seară, în California, telefonul mobil inteligent Nexus One, primul dezvoltat de companie, intrând pe piaţa competitivă a smartphone-urilor cu speranţa de a atrage mai mulţi utilizatori ai serviciilor online oferite de gigantul căutărilor pe internet.

38 afișări
Imaginea articolului Google a lansat smartphone-ul Nexus One - FOTO

Google a lansat smartphone-ul Nexus One (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Telefonul are ecran OLED cu diagonala de 3,7 inch (9,4 centimetri) şi funcţii touchscreen, trackball, chip accelerometru (care permite controlul interfeţei prin modificarea poziţiei telefonului) şi cameră foto/video de cinci megapixeli.

Google a dezvoltat telefonul în parteneriat cu producătorul taiwanez de smartphone-uri HTC. Alte caracteristici notabile sunt procesorul Qualcomm Snapdragon de 1 gigahertz, grosimea de 11,5 milimetri şi greutatea de 130 de grame.

Nexus One rulează platforma software Android, lansată în 2008 de Google şi folosită deja pe mai mult de 20 de modele de telefoane inteligente de la mai mulţi producători.

Modelul va fi vândut direct consumatorilor, fără contract de exclusivitate cu operatorii telecom, şi costă în SUA 529 de dolari sau 179 de dolari dacă este achiziţionat împreună cu un contract pe doi ani cu T-Mobile USA, divizia americană a Deutsche Telekom.

Analiştii consideră că lansarea telefonului nu va determina creşterea semnificativă a veniturilor Google pe termen scurt, însă şi-ar putea aduce o contribuţie pozitivă la profitabilitate.

Google califică Nexus One drept un "supertelefon" - primul smartphone dezvoltat de companie dintr-o gamă largă de modele planificate - şi vrea să-l folosească pentru a se extinde agresiv din zona serviciilor online pentru PC-uri către piaţa accesului mobil la internet, aflată în creştere explozivă.

Nexus One este primul dispozitiv electronic proiectat de Google şi vândut de companie sub brandul propriu, în cei 11 ani de activitate a gigantului căutărilor online, iar telefonul s-ar putea dovedi un concurent redutabil pentru modelele concurente de la Apple, Research in Motion, Nokia, Palm, Samsung, Sony-Ericsson sau Motorola.

Telefonul Google beneficiază deja de recenzii şi evaluări favorabile din partea site-urilor, forumurilor şi blogurilor de specialitate, notează Reuters.

Investitorii au adoptat o atitudine "wait-and-see" faţă de lansarea Nexus One, prima "aventură" a Google pe piaţa electronicelor de consum.

Acţiunile Google au crescut cu 7% de la începutul lunii decembrie şi se tranzacţionează la maximul ultimelor 52 de săptămâni, însă analiştii consideră că performanţele bune înregistrate pe bursă se datorează în primul rând consolidării aspectelor fundamentale ale afacerilor de bază, respectiv căutările online şi publicitatea pe internet, şi mai puţin zvonurilor legate de lansarea Nexus One. Titlurile companiei au închis marţi în scădere cu 0,44%.

Motorola este printre primii producători concurenţi care reacţionează la lansarea telefonului Google, reprezentanţii companiei declarând marţi că "competiţia este bine venită".

Nexus One nu este o ameninţare, ci o extindere a pieţei smartphoneurilor, consideră directorul general al Motorola, Sanjay Jha.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici