Grecia a fost reclasificată ca piaţă emergentă de unul dintre marile fonduri de investiţii din SUA

Grecia a fost reclasificată de la nivelul de piaţă dezvoltată la cel de piaţă emergentă de către fondul american de investiţii Russell Investments, cu active în administrare de 163 miliarde de dolari.

170 afișări
Imaginea articolului Grecia a fost reclasificată ca piaţă emergentă de unul dintre marile fonduri de investiţii din SUA

Grecia a fost reclasificată ca piaţă emergentă de unul dintre marile fonduri de investiţii din SUA (Imagine: Shutterstock)

Piaţa elenă constituie un motiv de îngrijorare încă din 2009, din cauza îndatorării nesustenabile, şi a încetat să respecte "condiţiile macro şi de risc operaţional" pentru a face parte din categoria pieţelor dezvoltate,, potrivit CNBC.

"Este un anunţ major (...) şi cu siguranţă o palmă pentru Grecia. Contează dacă eşti legat de un indice, dar dacă este vorba despre cât de atractivă pentru investiţii este o companie elenă, atunci este doar zgomot", a declarat Jerry Webman, economist-şef la OppenheimerFunds, adăugând că se aşteaptă ca impactul asupra investitorilor să fie redus, potrivit sursei citate.

Reclasificările sunt rare, dar au loc dacă o ţară încetează să mai întrunească criteriile categoriei în care se află, potrivit Russell Investments.

"Este nevoie de trei ani de schimbări susţinute ale indicatorilor economici pentru ca o ţară să fie reclasificată. Metodologia Russell prevede ca pieţele dezvoltate să fie, în general, cele mai lipsite de risc şi cele mai eficiente pentru tranzacţii, în timp ce pieţele emergente şi cele de frontieră sunt mai riscante şi mai puţin eficiente pe ansamblu", a explicat fondul de investiţii.

Grecia se află în al şaselea an de recesiune şi a fost nevoită să implementeze reforme şi măsuri dure de austeritate pentru a primi împrumuturi externe de la statele zonei euro şi FMI. Fondurile sunt necesare pentru a împiedica colapsul financiar al statului din cauza îndatorării foarte ridicate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici