Grecia a plătit FMI 750 milioane de euro, dintr-un cont de urgenţă deţinut la instituţia financiară

Grecia a finalizat marţi plata ratei de 750 de milioane de euro către Fondul Monetar Internaţional, plata fiind efectuată dintr-un cont de urgenţă deţinut de statul elen la FMI, au declarat marţi oficiali ai Ministerului de Finanţe şi ai Băncii Greciei, anunţ care a contribuit la aprecierea euro faţă de majoritatea valutelor importante.

288 afișări
Imaginea articolului Grecia a plătit FMI 750 milioane de euro, dintr-un cont de urgenţă deţinut la instituţia financiară

Grecia a plătit FMI 750 milioane de euro, dintr-un cont de urgenţă deţinut la instituţia financiară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele membre ale FMI sunt obligate să deţină un cont la instituţia financiară care să poată fi folosit pentru situaţii de urgenţă, dar doar cu acordul Fondului.

Un oficial guvernamental a declarat Reuters că autorităţile de la Atena au folosit circa 650 de milioane de euro din contul de la FMI şi 100 de milioane de euro din rezervele proprii de numerar.

Un membru al Băncii Greciei a confirmat că banii au fost plătiţi dintr-un cont de urgenţă al băncii centrale, după două întâlniri care au avut loc săptămâna trecută între guvernatorul instituţiei Yannis Stournaras, vicepremierul Giannis Dragasakis şi secretarul de stat în Ministerul de Externe Euclid Tsakalotos, care conduce negocierile Greciei cu creditorii internaţionali.

"Pentru ca banii din acest cont să fie folosiţi a fost nevoie de acordul FMI, care a fost acordat", a arătat oficialul Băncii Greciei.

Guvernul elen a dispus luni plata către FMI a ratei de 750 de milioane de euro, dar ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis a subliniat că problema lichidităţilor este extrem de urgentă.

Euro s-a apreciat marţi în raport cu majoritatea valutelor, pe fondul vânzărilor care au loc pe piaţa europeană de obligaţiuni şi a informaţiei referitoare la plata de către Grecia a ratei către FMI. Astfel, euro este în urcare cu 0,75%, la 1,1240 dolari pe unitate.

La mai puţin de trei săptămâni de la o reuniune de la Riga care s-a încheiat cu neînţelegeri, Varoufakis a dat luni asigurări omologilor săi din zona euro că Guvernul vrea să încheie un acord pentru deblocarea ultimelor fonduri de circa 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro.

Ministrul olandez de Finanţe Jeroen Dijsselbloem, care este şi şeful Eurogroup, a spus, după reuniunea de luni a miniştrilor de profil din zona euro, că restul de 7,2 miliarde de euro la care Grecia mai are dreptul din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro ar putea fi furnizat statului elen în mai multe tranşe, în funcţie de reformele adoptate de guvernul de la Atena.

Presiunile asupra celor două părţi pentru încheierea unui acord s-au intensificat, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) urmează să decidă miercuri dacă să suplimenteze din nou finanţarea de urgenţă de care beneficiază băncile elene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici