Grecia a rambursat FMI o nouă tranşă dintr-un împrumut scadent în martie

Grecia a rambursat luni Fondului Monetar Internaţional o nouă tranşă dintr-un împrumut pe termen scurt de 1,6 miliarde de euro scadent pe 20 martie, însă ţara ar putea rămâne fără lichidităţi până la finele lunii dacă nu ajunge la un acord cu creditorii externi.

153 afișări
Imaginea articolului Grecia a rambursat FMI o nouă tranşă dintr-un împrumut scadent în martie

Grecia a rambursat FMI o nouă tranşă dintr-un împrumut scadent în martie (Imagine: Shutterstock)

Statul elen a transferat 584 milioane de euro în conturile FMI, conform calendarului stabilit cu instituţia financiară internaţională, a declarat un reprezentant al ministerului Finanţelor din Grecia. Ultima tranşă, de aproape 353 milioane de euro, trebuie plătită până vineri, relatează Bloomberg.

În condiţiile în care Grecia trebuie să ramburseze în această săptămână şi alte împrumuturi, guvernul condus de Alexis Tsipras a anunţat sâmbătă un plan pentru "creşterea lichidităţilor", menţionând că nu se vor înregistra probleme la plata salariilor sau pensiilor.

Autorităţile de la Atena nu au dat detalii asupra modului în care statul îşi va majora rezerva de numerar, însă Finanţele au programat pentru joi o licitaţie de certificate de trezorerie prin care vor să atragă 1 miliard de euro.

Grecia încearcă în prezent să convingă FMI, UE şi Banca Centrală Europeană să deblocheze noi fonduri din programul de asistenţă financiară în valoare de 240 de miliarde semnat în 2010, program care expira la finele lunii februarie, dar care a fost prelungit cu patru luni la cererea guvernului de la Atena.

Autorităţile elene s-au întâlnit săptămâna trecută cu oficiali ai Comisiei Europene şi ai principalilor creditori, o nouă rundă de discuţii fiind programată la Bruxelles joi, pe 19 martie.

"Intenţionâm să facem tot posibilul pentru a rambursa împrumutul, până la ultimul euro. mesajul meu este simplu: ajutaţi-ne să creştem ca sa putem să plătim datoriile", a declarat duminică ministrul elen al Finanţelor, Yanis Varoufakis.

Potrivit acestuia, Grecia nu se confruntă în prezent cu o criză a lichidităţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici