Grecia ar putea fi salvată. Misiunea CE, FMI şi BCE va recomanda, cel mai probabil, plata tranşei din împrumut

Misiunea din partea Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene în Grecia va recomanda, cel mai probabil, eliberarea următoarei tranşe din împrumutul extern pentru statul elen, însă guvernul nu trebuie "să se culce pe-o ureche", ci să continue implementarea reformelor.

492 afișări
Imaginea articolului Grecia ar putea fi salvată. Misiunea CE, FMI şi BCE va recomanda, cel mai probabil, plata tranşei din împrumut

Grecia ar putea fi salvată. Misiunea CE, FMI şi BCE va recomanda, cel mai probabil, plata tranşei din împrumut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Facem progrese, însă lent. Principalul motiv este că au nevoie de mai mult timp. Până acum, nu am închis negocierile pe niciunul dintre capitole", a declarat pentru Reuters o sursă apropiată misiunii instituţiilor financiare internaţionale.

Întrebat dacă există vreo şansă ca tranşa de 8 miliarde euro, a şasea din programul de finanţare convenit în mai 2010 cu Grecia, să nu fie eliberată, oficialul a afirmat: "Există întotdeauna un risc, dar cred că, în final, vom reuşi".

Negocierile dintre guvernul elen şi inspectorii UE, FMI şi BCE au fost suspendate la începutul lunii septembrie din cauza neînţelegrilor privind deficitul bugetar şi au fost reluate săptămâna trecută.

Cele două părţi au făcut progrese în privinţa reformelor structurale şi proiectului de buget pentru 2012, a arătat sursa citată.

"Facem progrese în privinţa reformelor structurale. Încă nu am încheiat discuţiile pe partea fiscală. Există progrese bune şi pentru 2012, dar nu am discutat încă pentru 2013 şi 2014", a spus oficialul.

El a adăugat că Grecia întârzie pe partea de privatizări convenite cu UE şi FMI din cauza procesului prelungit de înfiinţare a fondului care trebuie să gestioneze vânzările de active, a continuat sursa.

Instituţiile financiare internaţionale au încurajat în repetate rânduri consolidarea sectorului bancar elen, iar oficialul citat a afirmat că, după anunţarea fuziunii dintre Alpha Bank şi Eurobank, speră să mai vadă astfel de iniţiative.

"Sperăm că vor fi mai multe (fuziuni şi achiziţii, n.r.), atât locale cât şi internaţionale", a declarat sursa citată.

Oficialul nu a putut preciza când se va încheia misiunea inspectorilor internaţionali la Atena.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au amânat luni plata tranşei până la mijlocul lunii noiembrie, în aşteptarea unor noi raportări din partea reprezentanţilor aflaţi în Grecia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici