Grecia ar putea primi fonduri suplimentare încă din martie, dacă începe imediat adoptarea reformelor

Grecia ar putea primi o parte din cele 7,2 miliarde de euro nefolosite din pachetul obţinut de la creditorii săi internaţionali în 2010 încă din luna martie, dacă guvernul de la Atena începe imediat adoptarea reformelor promise, a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrup.

127 afișări
Imaginea articolului Grecia ar putea primi fonduri suplimentare încă din martie, dacă începe imediat adoptarea reformelor

Grecia ar putea primi fonduri suplimentare încă din martie, dacă începe imediat adoptarea reformelor (Imagine: Shutterstock)

Potrivit acordului de extindere a programului de ajutor financiar încheiat săptămâna trecută, Grecia nu ar trebui să primească fonduri din partea creditorilor internaţionali până cînd guvernul elen nu adoptă lista de reforme aprobată de creditorii externi, însă analiştii estimează că implementarea acestora ar putea dura mai multe luni, relatează Financial Times.

"Mesajul meu pentru greci este următorul: încercaţi să începeţi programul de reforme chiar înainte ca renegocierile să fie încheiate în totalitate. Există elemente pe care puteţi să începeţi să le faceţi de astăzi. Dacă faceţi asta, atunci cândva în luna martie vom face prima plată", a declarat Jeroen Dijsselbloem, preşedintele miniştrilor de finanţe din zona euro.

El a precizat că Eurogrup trebuie să vadă că guvernul de la Atena face progrese în sensul adoptării reformelor propuse săptămâna trecută şi aprobate de creditorii externi, "nu doar intenţii".

Săptămâna trecută, miniştrii de finanţe ai statelor din zona euro şi-au dat acordul final pentru prelungirea programului de asistenţă financiară cerută de guvernul grec, după ce au analizat propunerile de reforme trimise de guvernul de la Atena.

Reformele includ crearea unui sistem de taxe mai corect, combaterea evaziunii fiscale, a corupţiei şi a contrabandei cu tutun şi combustibil, precum şi adoptarea unor schimbări în reglementarea pieţei muncii.

Declaraţia preşedintelui Eurogrup vine în contextul în care estimările făcute de autorităţile care supraveghează programul de sprijin financiar acordat guvernului de la Atena în 2010 arată că Grecia ar putea rămâne fără lichidităţi în următoarele două până la patru săptămâni. Acest lucru creşte şansele ca guvernul elen să nu poată plăti tranşa de 4,3 miliarde de euro din datoria către creditori, pe care trebuie să o achite în luna martie.

În 2010, Grecia a primit un pachet de ajutor financiar în valoare de 240 de miliarde de euro din partea Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi Fondului Monetar Internaţional. În prezent, datoria guvernamentală a Greciei se ridică la aproximativ 315 miliarde de euro.

Yanis Varoufakis, ministrul grec de finanţe, a declarat că - Grecia va prioritiza plata datoriilor către FMI, dintre care unele sunt scadente în martie, dar plăţile către Banca Centrală Europeană sunt "într-o ligă diferită" şi vor fi necesare discuţii cu creditorii. Din tranşa pe care guvernul de la Atena trebuie să o returneze în martie, către FMI trebuie să se ducă 1,5 miliarde de euro.

De asemenea, Varoufakis a afirmat că autorităţile de la Atena intenţionează să înceapă discuţii cu creditorii privind reprogramarea ratelor, pentru ca datoriile uriaşe ale ţării să devină sustenabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici