Grecia încearcă să oprească companiile listate la bursă să-şi mute sediile în afara ţării

Grecia a crescut pragul necesar pentru mutarea sediului unei companii listate în altă ţară de la 67% la 95% din acţiuni, măsura fiind o încercare disperată, de ultim moment, pentru oprirea transferului birourilor companiei Viohalco în Belgia, scrie cotidianul elen Kathimerini.

192 afișări
Imaginea articolului Grecia încearcă să oprească companiile listate la bursă să-şi mute sediile în afara ţării

Grecia încearcă să oprească companiile listate la bursă să-şi mute sediile în afara ţării

Până în prezent, pragul de 95% se aplica doar companiilor nelistate la bursă.

Viohalco, cea mai mare companie de prelucrare a metalelor din Grecia, intenţiona ca subsidiara sa din Belgia să intre pe bursa Euronext după care să absoarbă compania elenă prin schimbul unei acţiuni listate în Belgia pentru fiecare listată în Grecia.

Acţionarii principali ai companiei controlează circa 74% din titluri, iar noua reglementare adoptată de autorităţi face imposibilă atingerea pragului de 95% necesar pentru transferul sediului, scrie To Vima.

Viohalco ar fi fost a patra mare companie care părăseşte Grecia din cauza costurilor mari de împrumut pe piaţa elenă, după Coca-Cola HBC, S&B Minerals şi Fage, potrivit cotidianului elen Kathimerini.

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Kathimerini că Viohalco vrea să plece din Grecia pentru a obţine acces la finanţare, necesară investiţiilor la subsidiare şi pentru menţinerea lichidităţii. Planul nu a fost motivat de căutarea unui regim fiscal mai favorabil, întrucât taxa pe profit în Belgia este de 34%, faţă de 26% în Grecia.

Viohalco deţine unităţi de producţie în Grecia, Bulgaria, România şi Marea Britanie. Potrivit site-ului companiei, exporturile Viohalco reprezintă circa 9% din livrările la extern ale Greciei.

În România, compania deţine producătorul de cablu ICME ECAB S.A.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici