Grecia nu va prezenta creditorilor noi propuneri de reformă

Grecia nu va prezenta noi propuneri de reformă la reuniunea din această săptămână a miniştrilor de Finanţe europeni, semnalând că autorităţile de la Atena nu vor face noi concesii pentru deblocarea fondurilor de salvare necesare evitării intrării în incapacitate de plată, transmite Bloomberg.

1235 afișări
Imaginea articolului Grecia nu va prezenta creditorilor noi propuneri de reformă

Grecia nu va prezenta creditorilor noi propuneri de reformă (Imagine: Hepta)

Ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis a declarat publicaţiei germane Bild că autorităţile elene vor în continuare să găsească o soluţie dar creditorii trebuie să ia propunerile Greciei în serios, pentru a pune capăt impasului.

Oficiali europeni au avertizat în schimb că dacă Grecia nu va prezenta propuneri îmbunătăţite de reformă până joi, şedinţa Eurogroup va fi foarte dură, fiind posibil ca miniştrii europeni să dea Greciei un ultimatum.

"Europa are nevoie, foarte curând, de un acord solid şi cuprinzător", a declarat luni preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, în Parlamentul European, el afirmând că BCE va face tot posibilul ca Grecia să rămână în zona euro.

Pe fondul negocierilor blocate, unii oficiali din zona euro au vorbit despre posibilitatea ieşirii Greciei din zona euro, în timp ce liderii eleni au spus că nu mai pot face concesii.

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru declanşarea "stării de urgenţă", din cauza riscului intrării Greciei în incapacitate de plăţi, afirma acum câteva ore Guenther Oettinger, comisarul UE pentru Economie şi Societate Digitală, în timp ce premierul elen Alexis Tsipras a îndemnat liderii europeni să fie "realişti".

Guvernul elen se opune reducerii pensiilor şi majorării taxelor.

Susţinătorii Guvernului grec vor organiza miercuri o demonstraţie de susţinere în centrul Atenei, potrivit unui apel postat pe Facebook.

Preşedintele francez Francois Hollande a insistat luni, în timpul unei vizite la Atena, că discuţiile trebuie să continue şi a spus că au fost realizate unele progrese în ceea ce priveşte excedentul bugetului primar, chiar dacă pensiile şi taxele continuă să fie subiecte dificile.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).

Statul elen mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie la sfârşitul lunii iunie. Grecia trebuie să plătească FMI în această luni datorii scadente în valoare de 1,6 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici