Grecia şi FMI au început negocierile pe tema datoriilor

Grecia şi Fondul Monetar Internaţional au început negocierile pe marginea planului înaintat de guvernul de la Atena pentru înlocuirea actualelelor obligaţiuni cu unele corelate cu evoluţia economiei elene, a declarat ministrul Finanţelor Yanis Varoufakis pentru publicaţia italiană La Repubblica.

291 afișări
Imaginea articolului Grecia şi FMI au început negocierile pe tema datoriilor

Grecia şi FMI au început negocierile pe tema datoriilor (Imagine: Shutterstock)

Varoufakis şi premierul Alexis Tsipras se află, începând de duminică, într-un turneu european, în cadrul căruia sunt programate o serie de întâlniri cu reprezentanţi ai mai multor guverne, pentru a explica poziţia noii puteri de stânga din Grecia şi pentru a căuta susţinători în vederea unei renegocieri a datoriei publice, care în prezent se ridică la circa 315 miliarde euro.

Miercuri, Tsipras s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar Varoufakis a avut o întrevedere "fructuoasă" cu Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, potrivit Reuters.

Varoufakis a propus oficialilor europeni şi FMI înlocuirea obligaţiunilor guvernamentale deţinute în prezent de creditorii internaţionali, fie cu unele al căror randament variază în funcţie de evoluţia economică a ţării, fie cu aşa-numitele titluri "perpetue", care nu au o dată de maturitate şi al căror preţ fluctuează odată cu modificarea dobânzilor pe termen lung.

Propunerea lui Varoufakis a fost întâmpinată cu scepticism de guvernele din zona euro, deşi pieţele au reacţionat favorabil la ceea ce pare a fi o schimbare de ton raportat la declaraţiile guvernului elen de după alegerile din ianuarie, din care reieşea că Grecia este ostilă unor noi negocieri cu troica creditorilor, formată din Uniunea Europeană, BCE şi FMI.

Indicele ASE al bursei din Atena a urcat marţi cu 11%, după o creştere de 4,6% în ziua anteriorară, înregistrând cea mai bună evoluţie pe parcursul a două şedinţe din ultimii 24 de ani.

Miercuri, Grecia a atras 812,5 milioane de euro din vânzarea de certificate de trezorerie pe şase luni, la un randament anual de 2,75%, în urcare faţă de randamentul de 2,3% obţinut la precedenta licitaţie în ianuarie.

Potrivit ministrului grec, datoria actuală a ţării ar urma să fie împărţită în mai multe tranşe, BCE urmând să îşi primească banii în "totalitate şi la termenul convenit". Datoria Greciei către BCE este de aproximativ 27 miliarde de euro.

"Propunerea noastră este ca celelalte tranşe, către FMI şi alte ţări, să fie înlocuite cu noi obligaţiuni la dobânda de pe piaţă, care în prezent este foarte mică, însă cu o condiţie: vom începe să facem plăţile odată ce Grecia înregistrează creştere economică robustă", a spus Varoufakis într-un interviu publicat miercuri de La Repubblica.

Ministrul s-a arătat încrezător că FMI va accepta extinderea împrumutului semnat cu Grecia.

"Nu văd de ce nu ar accepta prelungirea acordului, cel puţin până la finele anului, aşa cum s-a întâmplat în situaţii similare", a declarat Varoufakis.

Joi, Varoufakis se va întâlni în Berlin cu omologul său german Wolfgang Schauble.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, Germania se aşteaptă ca negocierile cu Grecia să treneze până la încheierea actualului program de sprijin, la sfârşitul lunii februarie, şi este pregătită să joace un joc al aşteptării până în aprilie sau mai, când statul elen va rămâne fără lichidităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici