Grecia: Speculaţiile de pe pieţele financiare ar putea anula eforturile de austeritate fiscală

Speculaţiile de pe pieţele financiare ar putea anula câştigurile economice obţinute în urma reducerilor cheltuielilor bugetare şi a altor măsuri de austeritate, afectând în principal muncitorii, a declarat, luni, ministrul elen al Muncii, Andreas Loverdos.

20 afișări
Imaginea articolului Grecia: Speculaţiile de pe pieţele financiare ar putea anula eforturile de austeritate fiscală

Grecia: Speculaţiile de pe pieţele financiare ar putea anula eforturile de austeritate fiscală (Imagine: Mediafax Foto)

Eforturile de consolidare fiscală ale Greciei ar putea fi în zadar fără o înăsprire a reglementarilor internaţionale, a afirmat oficialul într-un discurs la sediul din Geneva al Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

"În timp ce ducem această mare bătălie, situaţia este dezamăgitoare în privinţa luptei împotriva speculaţiilor pe pieţele financiare internaţionale", a spus el.

Grecia face eforturi pentru implementarea unor măsuri dure de austeritate, convenite cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi statele din zona euro în schimbul unui pachet financiar de urgenţă în valoare de 110 miliarde de euro.

Continuarea speculaţiilor financiare pe seama Greciei în afara ţării ar putea însemna că programul de austeritate al guvernului elen a fost "fără sens", declarat Loverdos.

"Reducerea cheltuielilor bugetare şi eforturile de creştere economică par a fi fără importanţă în faţa speculaţiilor, a exagerării de pe pieţele de asigurare a datoriilor împotriva riscului de neplată şi vânzării de acţiuni în lipsă. Reglementarea sistemului financiar la nivel mondial este esenţială pentru a asigura creşterea economiilor noastre şi şansele oamenilor de a găsi şi păstra locuri de muncă decente", a adăugat ministrul.

Prin planul de austeritate fiscală convenit cu ţările din zona euro şi FMI, Grecia trebuie să-şi reducă deficitul bugetar cu 5,5 puncte procentuale în 2010, la 8,1%, respectiv sub pragul de 3% până în 2014.

Reducerile de cheltuieli implementate până acum au permis Atenei să scadă deficitul bugetar cu 38,8% în primele cinci luni, comparativ cu perioada similară din 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici