Grecia vrea ca până duminică să ajungă la acord cu troica pentru o nouă tranşă de împrumut

Guvernul de la Atena vrea ca până duminică să ajungă la un acord cu troica creditorilor, formată din UE, BCE şi FMI, pentru deblocarea unei noi tranşe de împrumut, potrivit unor surse din Ministerul de Finanţe.

103 afișări
Imaginea articolului Grecia vrea ca până duminică să ajungă la acord cu troica pentru o nouă tranşă de împrumut

Grecia vrea ca până duminică să ajungă la acord cu troica pentru o nouă tranşă de împrumut (Imagine: Shutterstock)

"Obiectivul este să ajungem la un acord până duminică", a spus un oficial din minister.

Ministrul de Finanţe Yannis Stournaras a declarat joi că analizează un text revizuit al acordului, obiectivul fiind finalizarea cât mai rapidă a negocierilor.

"Situaţia nu este proastă, dar este dificilă", a afirmat Stournaras, după o întâlnire, joi seara, cu premierul conservator Antonis Samaras şi partenerul său socialist de coaliţie Evangelos Venizelos.

Negocierile, reluate miercuri după mai multe amânări, trenează de mai multe luni din cauza neînţelegerilor legate de liberalizarea mai multor pieţe, precum cea a laptelui, cărţilor şi medicamentelor, aşa cum solicită Uniunea Europeană şi FMI pentru scăderea preţurilor.

Troica a renunţat la unele dintre solicitări, referitoare la impunerea de noi măsuri de austeritate şi continuarea concedierilor în sectorul public în 2015, potrivit presei elene.

Potrivit analiştilor, troica nu poate face presiuni prea mari pentru a nu destabiliza un guvern susţinut de o majoritate parlamentară fragilă, cu două luni înainte de alegerile europarlamentare, care coincid cu alegerile locale din Grecia.

Ministrul german de Finanţe Wolfgang Schauble a criticat miercuri Grecia, la postul elen de televiziune Mega, indicând că la nivelul Eurogroup s-a constatat faptul că autorităţile de la Atena nu şi-au respectat angajamentele.

"Nu vom ajuta financiar pe cineva care îşi târăşte picioarele, care nu vrea acest ajutor", a spus Schauble.

Grecia are nevoie de o nouă tranşă de împrumut de 8,5 miliarde de euro, pentru a-şi putea respecta obligaţiile financiare din aprilie şi mai.

După şase ani de recesiune şi măsuri dure de austeritate, economia elenă începe să se stabilizeze, Grecia obţinând anul trecut, pentru prima oară în 10 ani, un excedent bugetar primar, care exclude serviciul datoriilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici