Guvernele europene nu acceptă propunerea CE de majorare cu 5% a bugetului UE în 2012

Guvernele europene nu vor accepta majorarea cu 5% a bugetului UE, pentru 2012, aşa cum a propus Comisia Europeană, şi vor susţine în schimb o creştere de 2,02%, în conformitate cu inflaţia.

271 afișări
Imaginea articolului Guvernele europene nu acceptă propunerea CE de majorare cu 5% a bugetului UE în 2012

Guvernele europene nu acceptă propunerea CE de majorare cu 5% a bugetului UE în 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest fapt scoate în evidenţă insistenţa guvernelor ca planurile de cheltuieli ale Uniunii să reflecte măsurile naţionale de austeritate.

Astfel, creşte probabilitatea ca guvernele să se opună propunerilor parlamentare similare de majorare a bugetului pe termen lung al UE, aferent perioadei 2014-2020.

Comisia Europeană anticipează pentru anul viitor o inflaţie de 2% în UE, astfel încât propunerea guvernelor este de îngheţare, în termeni reali, a cheltuielilor Uniunii, a spus un oficial.

Majorarea de 2% va urca anul viitor cheltuielile UE la 129 miliarde de euro, a spus un alt oficial.

În aprilie, Comisia Europeană a anunţat că propunerea de majorare a bugetului comunitar din anul viitor este necesară pentru respectarea unor angajamente anterioare de cheltuieli, în domenii precum finanţarea dezvoltării regionale şi cercetarea ştiinţifică.

Contributori la buget precum Marea Britanie au descris propunerea drept inacceptabilă, iar Germania a estimat săptămâna trecută că până la 245 de miliarde de euro din fondurile de dezvoltare aferente perioadei 2007-2013 nu au fost încă alocate.

Bugetul final pentru 2012 trebuie convenit de guvernele din UE şi membrii Parlamentului European.

Anul trecut, parlamentarii au cerut creşterea cu 6,2% a cheltuielilor UE în 2011, dar în urma opoziţiei guvernelor au acceptat în final o majorare de 2,9%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici