Guvernul a anulat fuziunea Aeroporturilor Otopeni şi Băneasa, pentru a permite listarea la bursă

Guvernul a anulat hotărârea de înfiinţare a Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, prin fuziunea Aeroporturilor Otopeni şi Băneasa, Ministerul Transporturilor solicitând abrogarea actului, contestat în justiţie, pentru a nu bloca vânzarea la bursă a unor acţiuni din capitalul social al acestora.

8 afișări
Imaginea articolului Guvernul a anulat fuziunea Aeroporturilor Otopeni şi Băneasa, pentru a permite listarea la bursă

Guvernul a anulat fuziunea Aeroporturilor Otopeni şi Băneasa, pentru a permite listarea la bursă (Sursa: Mediafax Foto)

"Fuziunea era blocată din cauza contestaţiei depuse în instanţă de către Aviaţia Utilitară şi a trebuit anulată, miercuri, de Guvern pentru a permite listarea la bursă a Aeroportului Otopeni", au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Hotărârea de înfiinţare a companiei naţionale a fost aprobată de Executiv în luna martie 2007, iar cererea de constituire a fost depusă la Oficiul Registrului Comerţului două luni mai târziu.

În luna iunie, Aviaţia Utilitară a depus în instanţă o contestaţie faţă de constituirea societăţii, dosarul fiind pe rol la Tribunalul Bucureşti.

În urma acestei acţiuni, un judecător delegat al Registrului Comerţului Ilfov a suspendat constituirea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

Ministerul Transporturilor a început procedurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a unui pachet de 5% din capitalul social al Aeroportului Internaţional Henri Coandă, prin selectarea intermediarului operaţiunii, termenul limită pentru depunerea ofertelor fiind 28 martie.

"La licitaţie pot participa societăţiile de servicii de investiţii financiare sau instituţiile de credit, individual sau organizate în sindicate de intermediere, definite şi calificate conform legislaţiei în domeniul pieţei de capital", se arată într-un anunţ al instituţiei.

Documentaţia poate fi achiziţionată începând de joi, 6 martie. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 28 martie, urmând ca plicurile să fie deschise trei zile mai târziu, repectiv la 31 martie.

Ministerul Transporturilor a iniţiat anul trecut procedura premergătoare vânzării de pachete de acţiuni reprezentând 5% din capitalul social a opt companii din subordinea sa, în vederea tranzacţionării la Bursa de Valori Bucureşti.

Printre companiile vizate se numără şi cele două aeroporturi din Capitală.

"Aceste proceduri riscă să nu poată fi derulate, având în vedere că situaţia juridică a companiei nou înfiinţate este incertă, neputându-se estima un termen de soluţionare a litigiului privind proiectul de fuziune", se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre întocmit de Ministerul Transporturilor şi aprobat, miercuri, de Guvern.

Compania Naţională Aeroportul Internaţional Henri Coandă-Otopeni şi Societatea Naţională Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa - Aurel Vlaicu au ca acţionar Ministerul Transporturlor, cu 80% din capitalul social, şi Fondul Proprietatea, cu 20% din acţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici